• Home
 • /
 • Nepal
 • /
 • Alles wat je moet weten voor een trekking in de Himalaya in Nepal!

Alles wat je moet weten voor een trekking in de Himalaya in Nepal!

Op zoek naar een avontuurlijke, sportieve en bijzondere reis? Ga dan op trekking in Nepal! Wij maakten een trekking van vijftien dagen door de Himalaya. We liepen naar de drie heilige meren van Gosaikunda, trokken in het Langtang National Park en deden een gedeelte van Tamang. Het was erg zwaar, maar in deze blog vertel ik je waarom een trekking in Nepal zo’n unieke ervaring is en de moeite waard is!

De geschikte trekking voor jou

Nepal is een land wat veel wordt bezocht door toeristen vanwege de mogelijkheden voor een trekking in de Himalaya. Het was lastig kiezen welke trekking voor ons het meest geschikt was, er is namelijk zoveel te kiezen. De populairste trekkingen in Nepal zijn het Annapurna Circuit,  het Annapurna Base Camp en een trekking naar Everest Base Camp. Fantastisch om de hoogste berg van de wereld te beklimmen, maar vanwege de drukte hebben we besloten deze trekking toch niet te doen. We hebben gekozen voor een trekking in de Langtang vallei, met de combinatie van de drie heilige meren van Gosaikunda. We hebben dit gedaan op aanraden van een aantal locals in Kathmandu. We waren op zoek naar een mooie afwisselende trekking, waar je niet met honderden andere toeristen dezelfde route aflegt. En toen werd dit gebied ons aangeraden.

Het Langtang National Park ligt dichtbij de grens met Tibet en je kan tijdens de trekking dan ook de culturen en uiterlijk van de Tibetaanse mensen herkennen. Wat daarnaast ontzettend mooi is aan deze trekking is dat je door zoveel verschillende omgevingen loopt.

Maar hoe kies je nou de geschikte trekking? Vraag de lokale bevolking naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen van bepaalde trekkingen. Ieder jaar kunnen er namelijk weer dingen veranderen. Kijk daarnaast ook naar de lengte van de trekkingen en kies dan wat voor jou goed voelt, je kunt al een trekking doen van drie dagen. En twijfel je toch? Geloof dan in ieder geval dat elke trekking in de Himalaya prachtig zal zijn en het sowieso een unieke ervaring gaat worden!

bergen Nepal

Onze ervaring

De eerste dagen waren ontzettend zwaar. Dat kwam door het uren achter elkaar klimmen en dalen, maar daarnaast merkten we ook al snel de veranderingen in de hoogte. Tijdens een trekking slaap je in lodges/teahouses, kleine hotelletjes onderweg. Echter moet je je hier niet veel bij voorstellen. Het zijn vaak kamertjes met twee harde bedden, een gedeeld toilet (vaak geen westers toilet maar een hurktoilet) en op de meeste plaatsen is geen, of een koude douche. Dit alles maakte voor ons de trekking nog een tikje zwaarder. Ondanks de slechte hygiëne en het vele hiken, genoten we ontzettend van de adembenemende vergezichten in de Himalaya.

Besneeuwde toppen

Hoe te regelen?

Omdat we in Nepal de tijd hadden om onze trekking te regelen, hebben we onze trekking in Kathmandu geregeld en niet al vanuit Nederland. Als je zelf weinig tijd hebt voor de trekking en de garantie wil hebben om de volgende dag te kunnen starten bij aankomst in Nepal, dan zou ik adviseren om het vanuit Nederland te regelen. Maar heb je voldoende tijd, dan zijn er genoeg mensen in Kathmandu die een trekking aan je willen verkopen. En dit kan je heel veel geld besparen! Voor de nog meer avontuurlijke reiziger kun je ook zelf een trekking gaan lopen met een kaart van het gebied, zonder gids.

Tijdens de trekking hadden we naast een gids ook een drager, zodat we niet zelf onze zware backpacks hoefden te sjouwen. Het voelde in eerste instantie een beetje raar om iemand anders je tas te laten dragen. Maar het is ook een manier voor mensen in Nepal om geld te verdienen en de mensen daar zijn erg blij met een baan. We deden onze spullen samen in één backpack en dit droeg de porter. Wij droegen zelf een dagrugzak, waar we de belangrijkste dingen als water en snacks in hadden. De gids was volledig op de hoogte van het gebied, maar hield onze gezondheid ook in de gaten en zorgde ervoor dat we een slaapplek hadden. Het was voor ons fijn om zelf nergens anders aan te hoeven denken.

Pas op met hoogteziekte

Veel van de trekkingen in Nepal zijn op grote hoogte en dit betekent dat er een kans bestaat op hoogteziekte. Hoogteziekte betekent dat het lichaam zich niet kan aanpassen aan de hoogte en dit kan ontstaan op hoogten boven de 2000-2500 meter. De lucht wordt namelijk ‘ijler’ en bevat minder zuurstof. Als je geen maatregelen treft kun je zelfs aan hoogteziekte overlijden, daarom moet je dit zeker niet onderschatten! De belangrijkste tips zijn: blijf luisteren naar je lichaam, stijg traag en rustig en drink voldoende water. En tref op tijd maatregelen bij klachten. Lees in mijn post ‘Wat is hoogteziekte?’ meer over deze ziekte en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoge brug

Beste reistijd

Als je een trekking in Nepal gaat plannen, is het belangrijk om ook te kijken naar de beste reisperiode voor deze trekking. Voor de meeste trekkingen geldt dat de lente en de herfst de beste reisperioden zijn. In de lente, in de maanden maart, april en begin mei zijn er aangename temperaturen om te hiken. Na het regenseizoen, eind september tot en met november is het hoogseizoen, het is dan mooi groen en je hebt de meeste kans op heldere vergezichten. Wij deden een trekking vanaf eind april en begin mei en hadden perfect weer. Veel later hadden we niet moeten gaan, omdat er dan heel veel regen kan vallen in de moessontijd. Er zijn echter enkele trekkingen die ook in de winter of in de zomer gedaan kunnen worden, zoals de Mustang, deze kun je prima in de zomer bereiken, omdat deze in de ‘regenschaduw’ van de Himalaya gelegen is.

 

Local people

 Wat moet je allemaal meenemen?

Wat betreft kleding is het belangrijk om in laagjes te denken. Overdag kunnen de temperaturen door de zon hoger oplopen, terwijl het ’s avonds echt heel koud kan zijn! Als er een drager met je mee gaat, dan draagt hij één backpack per twee personen. Je niet benodigde spullen kun je achterlaten in je hotel in Pokhara of Kathmandu. Je kunt veel van de spullen aanschaffen of huren in Nepal, er zijn veel winkels te vinden in Thamel, de toeristenstraten in Kathmandu.

Wij hadden het volgende bij ons aan kleding:

 • Aantal paar wandelsokken
 • Lang thermo-ondergoed
 • Een sport hemdje en sport T-shirt
 • Eén of twee wandelbroeken, een die je kunt afritsen
 • Goede wandelschoenen (waterdicht en die je van te voren al hebt ingelopen!)
 • Vest of windjack (windjack was ik heel blij mee)
 • Dikke winter- donsjas, dit zijn dingen die je ook kunt huren of lenen van de reisorganisatie waar je je trekking hebt geregeld
 • Zonnebril
 • Muts, sjaal/buff en handschoenen
 • Pet of hoed tegen de zon
 • Poncho
 • Eventueel een paar slippers, dit werd ons aangeraden als je na het lopen je schoenen uit wil. Wij hebben dit zelf echter helemaal niet gedragen

Daarnaast hadden wij de volgende dingen bij ons:

 • Een prettige dagruzak en per twee personen minimaal één backpack
 • Drie pasfoto’s voor je permit
 • Paspoort en je gegevens/noodnummer van je reis- en zorgverzekering
 • Hoge factor zonnebrand
 • Vochtige babydoekjes, dit is ontzettend fijn om je enigszins te kunnen wassen. Er zijn vaak geen douches in de bergen.
 • Een warme (dons)slaapzak. In de lodges zijn wel dekens aanwezig, maar ik gebruikte alsnog mijn slaapzak voor extra warmte. Deze kun je ook huren/lenen.
 • Hoofdlamp of zaklantaarn
 • Voldoende snacks voor onderweg, wij kochten in Kathmandu een zak vol Snickers, koekjes en mueslirepen. Gedroogd fruit is een absolute aanrader, want er is nagenoeg geen fruit in de bergen te krijgen en je lichaam snakt ernaar!
 • Een plastic bidon of andere waterfles, in de bergen kun je geen waterflesjes kopen en daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu
 • Waterzuiveringstabletten om je water te zuiveren, deze kun je goedkoop aanschaffen in Nepal
 • Fotocamera, mobiele opladers etc.
 • Contant geld! Er is geen geld te pinnen in de bergen, dus pin op tijd voldoende contant geld
 • Een goed boek en een kaartspel (er is vaak geen telefoonbereik in de bergen)
 • Eventueel wandelstok(ken), deze kun je ook huren of lenen.
 • Wat toiletartikelen: Deo, tandenborstel, paracetamol, ORS, diarreeremmer en eventueel hoogteziektepillen

En tot slot, een hoop doorzettingsvermogen en een goed humeur!

Staat een trekking door de prachtige bergen van de Himalaya ook op jouw verlanglijstje? Of heb je al eens een trekking gedaan? Laat dan in een reactie weten hoe jij dit vond!

Nepal

11 Comments

Geef een reactie