vliegen met je baby

Vliegen met een baby, tips voor een eerste vliegvakantie!

De eerste keer vliegen met een baby kan best even spannend zijn. Je weet natuurlijk niet hoe de kleine reageert op het opstijgen, landen en het langere tijd stilzitten. Goed voorbereid op stap gaan is het enige waar je als ouder(s) wel invloed op hebt. Wij gingen de eerste keer op vliegvakantie toen onze dochter 4,5 maand oud was. Waar moet je aan denken bij het boeken van een vlucht of wat neem je allemaal mee op vakantie? In dit artikel deel ik je mijn persoonlijke tips die jou wellicht zullen helpen voor een goed voorbereide vliegreis met je kleintje!

Wat moet je regelen als je gaat vliegen met een baby?

De eerste keer vliegen met een baby vraagt meer organisatie als dat je gewend was. Waar moet je allemaal aan denken, al voordat je het vliegtuig instapt? Met deze tips ga jij goed voorbereid op een vliegreis met je baby:

 1. Paspoort aanvragen
  Officieel mogen baby’s vanaf 7 dagen na geboorte vliegen. Over het algemeen wordt aangeraden om pas te vliegen als je kindje 6 weken oud is. Als je weet dat je met je baby gaat vliegen, dan is het aanvragen van een geldig identiteitsbewijs het eerste wat je moet doen. En dus ook het laten maken van die eerste schattige pasfoto. Vroeger werden kinderen bij het paspoort bij hun ouders bijgeschreven, maar inmiddels is dat niet meer mogelijk. Reis je binnen de de EU, dan is een identiteitsbewijs voldoende. Reis je naar een land buiten de EU, dan is een paspoort nodig. Een paspoort is daarmee een wereldwijd geldig identiteitsbewijs.

 2. Vliegticket boeken, waar moet je op letten?
  Als je kind onder de twee jaar oud is, mag hij/zij bij jou op schoot. Bij de meeste vliegmaatschappijen betaal je dan wel een kleine toeslag. Als je kind bij jou op schoot zit, dan krijg je van het cabinepersoneel een speciale veiligheidsriem. Mocht je toch een eigen vliegtuigstoel voor de kleine willen, dan betaal je hier vaak wel de volledige ticketprijs voor. Als de kleine op de vlucht of tijdens de vakantie twee jaar wordt, dan moet je wel een eigen vliegtuigstoel boeken. Op een lange vlucht kun je vaak ook een reiswiegje reserveren, deze zijn uiteraard beperkt beschikbaar en hiervoor dien je contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij. Als je een lange vlucht wilt gaan maken, dan kan het handig zijn om juist te kiezen voor een nachtvlucht. Wellicht valt je baby dan gemakkelijker in slaap. Vlieg je met een kindje dat al kan lopen, dan kun je een overstap op een lange vlucht overwegen om even de benen extra te strekken.

 3. Alleen reizen met een baby
  Als je alleen reist met je baby, dan is het verstandig om je hierover in te lezen op de website van de Rijksoverheid. Het is namelijk nodig om toestemming van de andere ouder te hebben als je gezamenlijk gezag hebt en je reist met een minderjarig kind. Reis je als volwassene alleen met twee baby’s, dan mag één baby op schoot en de andere moet een eigen stoel hebben.

Wat neem je mee op reis met een baby?

Als je gaat vliegen met een baby of peuter, dan moet je beseffen dat je extra veel handbagage meeneemt. Kijk de voorwaarden voor handbagage altijd even na bij de vliegtuigmaatschappij. Welke spullen zijn handig om mee te nemen in de handbagage? Hier mijn tips op een rijtje:

 • Buggy of kinderwagen
  Voor op de plek van bestemming is het fijn om een buggy of kinderwagen bij je te hebben. Maar ook op het vliegveld op weg naar de gate kan het soms erg ver lopen zijn. De meeste buggy’s gebruik je vanaf het moment dat je baby ongeveer zes maanden oud is. Als de buggy helemaal plat kan, dan is het geen probleem dat je kindje jonger dan zes maanden is. Onze kleine meid was 4,5 maand oud toen wij de buggy mee namen op vliegvakantie. We kochten er een buggy inleg in voor extra zachtheid en steun. Het is erg fijn dat de buggy minstens tot aan de gate mee mag. Sommige buggy’s zijn geschikt voor in een bagagebak bij de vlucht, grotere buggy’s worden bij de gate naar een apart ruim gebracht. Wij hebben zelf de Jackey XL van Easywalker. Dit model kan helemaal plat, rijdt stevig en zeer comfortabel door zijn grotere wielen maar blijft lekker licht. De buggy is binnen no time ingeklapt en mocht het niet passen, dan kunnen de wielen er eventueel af.
 • Draagzak
  Wij namen ook onze draagzak mee op reis. Het is fijn als de kleine onrustig is of lekker wilt slapen. Tijdens het opstijgen- en landen tijdens de vlucht moet de kleine wel op de schoot zitten en mag je niet blijven zitten met de draagzak, maar voor alle andere momenten is het zeker een uitkomst!
 • Babykoptelefoon
  Wij hadden een baby koptelefoon die we gebruikten bij het opstijgen. Tijdens de vlucht deden we hem wel af, omdat onze kleine het op een gegeven moment zat was. Zeker met opstijgen was het een uitkomst, het vliegtuig maakt dan namelijk het meeste geluid en er komt druk op de oortjes.
 • Voldoende voeding, luiers, natte doekjes en extra setje kleding voor onderweg
  Je mag als handbagage voor de vlucht melkpoeder en gekolfde borstvoeding meenemen. Ook mag je doorgaans 100ml gekookt water meenemen. Als je meer (gekookt) water nodig hebt, dan kan je dit vragen aan het personeel. Ook is het altijd mogelijk om een flesje voeding op te warmen aan boord. Mocht het lukken, plan het voeden dan zo dat je dit doet tijdens het opstijgen en eventueel landen. Dit kan helpend zijn voor de druk op de oortjes. Naast voeding, is het uiteraard handig om voldoende luiers, natte doekjes en een extra setje kleding mee te nemen.
 • Een favoriete knuffel, speeltje en eventueel een speen
  Heeft je kleintje al een favoriete knuffel of gebruikt hij/zij een fobspeentje? Vergeet deze dan niet mee te nemen in de handbagage. Een extra speent in de bagage is dan ook aangeraden.

Heb je een huurauto op bestemming? Dan kan je vaak een autostoeltje of maxicosi erbij huren.
Je mag bij veel vliegtuigmaatschappijen een autostoeltje of maxicosi meenemen op de vlucht. Besef echter wel dat je al heel wat mee moet nemen aan bagage op reis, dus dat dit wel voor veel gesjouw kan zorgen.

Reizen met een baby en andere passagiers

De allerlaatste tip die ik je graag wil meegeven is dat je naast een goede voorbereiding, uiteindelijk geen invloed kan uitoefenen op hoe de kleine reageert op het vliegen. Veel andere passagiers op de vlucht beseffen zich maar al te goed dat je je als ouder(s) opgelaten kunt voelen als de kleine moet huilen. Het hielp mij om te realiseren dat veel andere passagiers ook (groot)ouder zijn of kinderen in hun omgeving gewend zijn en de situatie begrijpen. Daarnaast is het cabinepersoneel naar onze ervaring heel begripvol, vriendelijk en hulpvaardig als je reist met kinderen.

Mocht het lukken, plan het voeden dan zo dat je dit doet tijdens het opstijgen en eventueel landen.

Mocht je meer beelden willen zien van op reis gaan met een kleintje? Kijk dan naar mijn beelden op Reismeis.nl. Of kijk hier als je op zoek bent naar een volledige inpaklijst voor een verre reis. Waar gaat jouw vakantie naartoe?

Geef een reactie