Tromsø, een wintersprookje in het noorden van Noorwegen

Wat is Noorwegen toch een prachtige bestemming. En al helemaal wanneer het bedekt is met een dikke laag sneeuw!
Een week lang mocht ik mij bevinden in het winterwonderland van het Noorden! Ben je op zoek naar een gemoedelijke stad waar je veel kans hebt om het Noorderlicht te zien? Waar je orka’s en bultrugwalvissen kan spotten en door een prachtig landschap met husky honden kan sleeën?
Boek dan zeker in de winter een ticket naar Tromsø! Bij mij staat deze bijzondere vakantie in mijn top 3!

Parijs van het noorden

Tromsø is de hoofdplaats van de provincie Troms en is gelegen in het noorden van Noorwegen. De stad heeft sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden. Samen met Groenland en de Canadese toendra is Tromsø de beste plek op de wereld om het Noorderlicht waar te nemen. De kans op het Noorderlicht blijkt het grootste tussen 18u en 2u in de nacht.

De stad Tromsø komt overeen met de geografische breedte van Alaska en Siberië. Doordat de stad boven de poolcirkel ligt, is er tussen eind mei en half juli de middernachtzon te zien. Vanaf eind november tot half januari komt de zon niet boven de horizon en dus heeft de stad te maken met de poolnacht. Je moet je dus bedenken dat het om 2u ’s middags alweer pikkedonker is 🙂 Ondanks de noordelijke ligging heeft de stad een mild eilandklimaat en is het in januari gemiddeld het koudste met –4 °C, dit valt dus reuze mee voor deze winterbestemming 😊

De stad heeft voldoende keuze aan restaurantjes en winkeltjes (oké, als je de prijzen ziet van het eten en vooral de drank schrik je misschien wel een beetje). Maar je kunt je hier goed vermaken! Daarnaast zijn er voor de liefhebber ook musea te bezoeken, zoals o.a. het noordpool museum.

Accommodatie

Wij sliepen in een airbnb iets buiten de stad, aan Kaldfjord op 20 minuten rijden van de stad vandaan. We huurden voor een week een auto en reden zelf naar de stad wanneer we daar zin in hadden. De auto was helemaal ‘winterproof’ met winterbanden en spikes. Dit voelt dus veilig.  Daarnaast geeft het huren van een auto je lekker de vrijheid en kun je meer zien van deze prachtige omgeving.

Doordat we verbleven buiten de stad, was er geen lichtvervuiling en konden we vanaf hier heel goed het Noorderlicht zien wanneer dit er was. Wij hebben zelfs vier dagen mogen genieten van dit magische natuurverschijnsel, wat een geluk! Iets wat al jaren op mijn ‘bucketlist’ stond.

We hoorden van mensen die in de stad verbleven dat ze een tour boekten om het Noorderlicht goed te kunnen aanschouwen, omdat je in de stad echt teveel last hebt van de lichten. Omdat de noorderlicht tours best prijzig zijn (gemiddeld €100 p.p) is mijn tip dan ook om je verblijf buiten de stad te boeken of een auto te huren zodat je zelf de stad uit kan rijden bij helder weer en voldoende activiteit.

Tip: ik heb twee apps op mijn telefoon gezet om de activiteit van het noorderlicht in de gaten te houden. De apps registreren waar je je bevindt en laten zien hoe laat er hoeveel kans is op het noorderlicht. Er wordt getoond wanneer het helder is en hoeveel activiteit (KP) er is. Ik had ‘Aurora Pro’ en ‘Northern Eye Aurora’ gedownload. Echter, staar je niet blind op de app, het loont om regelmatig met je eigen ogen buiten te gaan kijken of je al iets groens opmerkt.

Wat is er te doen?

In de stad kun je met een kabelbaan, Fjellheisen, naar een uitzichtpunt op een berg. Wat is het panorama uitzicht hier mooi! Wij gingen naar boven op een heldere dag en net voordat het donker werd (rond half 1 ’s middags), hierdoor hadden we een mooi uitzicht met een prachtige lucht. Het ritje naar boven kost ongeveer €19 p.p.

Vanuit de stad zijn er talloze dingen te doen en te boeken, zoals een tocht met een hondenslee, rendieren sleeën, sneeuw scooteren, walvissen en orka’s spotten, noorderlicht tours etc.

Tocht met een hondenslee

Met de organisatie van lyngsfjord hebben we een prachtige tocht gemaakt met een hondenslee door het witte landschap van Noorwegen. Wat een gave ervaring was dit! De husky honden staan werkelijk te popelen om te rennen! Je deelt de slee samen met iemand anders waarbij je zelf dus de slee mag rijden, halverwege de tocht wissel je om. Een tocht met een hondenslee is  werkelijk een prachtige ervaring.

Visittromso is het toeristen kantoor in Tromso waar je alle tours kunt boeken. Wil je meer informatie en de opties horen, dan kun je beter direct bij de touroperators langsgaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze tocht met de hondenslee zelf direct bij ‘lyngsfjord‘ geboekt.

Orka’s en walvissen spotten

De jaren hiervoor waren de walvissen in de wateren rondom Tromsø te spotten (zelfs voor onze deur van de airbnb waar we verbleven), maar de walvissen en orka’s zwommen dit jaar een stukje noordelijker omdat de haring een andere route zwom. Dus moesten we een stuk verder varen om ze te kunnen zien. We vertrokken vanuit de haven van Tromsø met een grote Catamaran waar meer dan 100 mensen op konden. Na ongeveer twee uur varen gingen wij met vijf andere mensen op een kleine RIB boot. We kregen een heel dik pak en andere kledingstukken wat we over onze eigen kleding aantrokken. Deze boot ging met zo’n 100 km per uur over het water, geweldig! En vanuit deze boot zagen we de eerste groep orka’s! Wauw, van zo dichtbij mochten we deze prachtige dieren aanschouwen. Orka’s zijn gevaarlijk in het water, ze schijnen zelfs haaien te kunnen eten. We hebben een paar groepen orka’s gezien. Helaas hebben we geen bultrug walvissen kunnen spotten. Voordat het bijna donker was en na een snelle vaart op de RIB boot, stapten we weer over op de catamaran. De donkere vaart terug nodigde me uit voor een middagslaapje, moe en heel voldaan!

Beste reistijd

De beste reistijd voor het noorden van Noorwegen is afhankelijk van wat jij daar wilt zien. Het beste seizoen voor het zien van het Noorderlicht is van september tot eind maart.  Het zien van het Noorderlicht is afhankelijk van de bewolking en de zonneactiviteit. Daarom blijft het altijd een kwestie van geluk hebben.
Wanneer je graag orka’s en bultruggen wil zien, dan is begin december tot eind januari de beste tijd voor een bezoek aan Tromsø. De orka’s en bultruggen eten haring en in deze maanden is de haring hoog geconcentreerd rondom de fjorden van Tromsø. In de winter, vanaf eind november ligt er vaak voldoende sneeuw voor het maken van een tocht met een hondenslee.

Ben je benieuwd naar bewegend beeld van deze prachtige trip? Kijk dan eens naar het filmpje wat ik maakte.

Fjord Noorwegen

Heb jij al eens het noorderlicht gezien, of staat dit bij jou ook op je ‘bucketlist’? 🙂

19 Comments

Geef een reactie