Een route door noord Sulawesi

Sulawesi, een eiland wat ons zeer positief verrast heeft! Wij reisden drie weken lang door het noorden van dit mooie, ongerepte eiland van Indonesië. We doken op prachtige duikplekken op Bunaken, zagen het spookdiertje en meer bijzondere dieren in de jungle van het Tangkoko National Park, zwommen met walvishaaien en genoten op de afgelegen eilanden van de Togeans, een echt paradijs! En dat alles met deze ontzettend vriendelijke bevolking!

Duiken op de Bunaken

Bunaken ligt ten noorden van Sulawesi voor de kust bij Manado. Je vindt hier prachtige koraalriffen die behoren tot de mooiste van Indonesië en er wordt wel eens beweerd dat het door de grote biodiversiteit behoort tot één van de beste duikplekken van de wereld! En het fijne is dat deze plek niet overladen is met toeristen. Verwacht niet de mooiste stranden van Indonesië, dan zou ik de Togean eilanden eerder aanraden. Maar reis wel naar de Bunaken als je de mooie onderwaterwereld wilt ontdekken. Er zijn meer dan 50 duikplekken te vinden rondom Bunaken, van plekken voor beginners tot voor gevorderden. Je ziet veel gekleurd koraal en veel vissen, zoals koraalvissen en grote zeeschildpadden.
Voor het betreden van het marine park moet je een fee betalen, deze is op het moment van schrijven 150,000 IDR voor buitenlandse toeristen.

Hoe kom je op de Bunaken?

Om bij de Bunaken te komen, moet je eerst naar Manado vliegen. Je kunt bijvoorbeeld via Singapore, Jakarta of Bali naar Manado vliegen. Via het vliegveld van Manado kun je de taxi pakken naar de haven op ongeveer 40 minuten rijden. Hier kun je een bootje nemen naar het eiland. Mocht je al een verblijf hebben geboekt, kun je uiteraard ook aan hen vragen om het vervoer naar het eiland te regelen.

Tip: ga niet zomaar akkoord met een prijs voor de boot, je kunt flink afdingen. Er zijn enkele accommodaties te vinden op het eiland, voor de rest is het nog bewoond door de lokale bevolking. Op het eiland douche je bijna bij elke accommodatie met ‘zoutig’ water, tenzij je bij een duurdere en luxere accommodatie verblijft.

Wij sliepen zelf vier nachten bij KusKus, een leuke accommodatie met bungalows, een mooie tropische tuin en gelegen aan het water. Je verblijf is inclusief drie (heerlijke!) maaltijden per dag. Vanuit deze accommodatie kun je ook de duiken maken en dat alles voor een betaalbare prijs. De eigenaar is een vriendelijke man die heel veel weet over de flora en fauna in het gebied en je daar graag over verteld. Ook heeft hij ons veel goede tips gegeven voor het vervolg van onze reis door Sulawesi.

Een leuk weetje: het resort heet Kuskus omdat er op het begin een kuskus bij het resort woonde, dit is een (klim)buideldier die wel wat weg heeft van een luiaard. In Tangkoko National Park hebben wij later in de reis een familie kuskus gespot

Het Tangkoko National Park

In het noorden van Sulawesi reis je vanaf Manado in ongeveer 2,5u naar Tangkoko National Park, een tropisch regenwoud waar je bijzondere dieren kunt spotten! Je kunt hier onder andere op zoek naar het zeldzame spookdiertje (Tarsier), het kleinste primaat ter wereld. Ze leven enkel op Sulawesi, Sumatra, Borneo en de Filipijnen. Deze nachtdieren zijn ongeveer zo groot als een mensenhand, hebben grote bollen ogen en fijne handen en voeten. Ze kunnen hun nek met 180° draaien. Toen ik ze zag moest ik denken aan een levende furby.

Naast het spookdiertje kun je in deze jungle o.a. groepen zwarte makaken, neushoornvogels, ijsvogels (kingfishers), vogelspinnen en de eerdergenoemde kuskus zien. De zwarte makaken leven in grote groepen en tijdens onze jungle wandeling hebben we een hele grote groep van dichtbij geobserveerd.

Hoe kom je bij Tangkoko National Park?

De plaats Bitung grenst aan de jungle van Tangkoko National Park en hier zul je dan ook je accommodatie kunnen vinden. Er zijn enkele accommodaties te vinden in Bitung. Wij hebben gekozen voor de meest makkelijke manier om hier te komen. Wij namen met twee andere reizigers een taxi, dit was betaalbaar en de makkelijkste en snelste manier. We boekten ons verblijf bij Tangkoko Hill Cottage, een prima plek. Zij regelden met de plaatselijke gids twee jungletochten met ons. Waarvan één overdag, om onder andere de zwarte makaken en de mooie neushoornvogel te kunnen spotten. Vervolgens deden we een wandeling in de avond toen het donker werd, omdat het spookdiertje dan tevoorschijn komt. Beiden tochten zijn indrukwekkend en de moeite waard.

Zwemmen met walvishaaien

Voordat we naar Sulawesi toe gingen, wisten wij niet dat er walvishaaien zwemmen voor de kust bij Gorontalo. Tijdens ons bezoek aan Bunaken werd ons dit verteld door de eigenaar van Kuskus resort. We reisden om deze reden via Gorontalo naar de Togean eilanden toe, om zo deze te gekke ervaring van het zwemmen met walvishaaien op te doen! En dat was toch wel een dingetje wat op onze bucketlist stond.

Een bezoek aan de Togean eilanden is bijkomen op een waar paradijs! Er zijn hier prachtige verlaten stranden, geen wegen, geen bereik en/of internet en de huisjes staan op het strand!

Reismeis.nl

Togean islands

Een bezoek aan de Togean eilanden is bijkomen op een waar paradijs! Er zijn hier prachtige verlaten stranden, geen wegen, geen bereik en/of internet en de huisjes staan op het strand. Het is een eilandengroep waar alleen maar bootvervoer is en er geen wegen zijn. Je zal hier aankomen bij een accommodatie met een eigen strandje, waar je alleen maar de mogelijkheid hebt om volledig tot rust te komen, te relaxen en te snorkelen en/of duiken. Je betaalt gemiddeld tussen de €20 a €30 per persoon voor slapen, inclusief drie maaltijden per dag. En voor dat geld heb je een hutje op het strand.

Naast onze reis door het noorden van Sulawesi is er natuurlijk nog veel meer te zien en te bereizen. Zo kun je ook vliegen naar Makassar in het zuiden. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld de bijzondere Toraja stammen bezoeken in Tana Toraja. Deze stammen vieren hun begrafenissen op een bijzondere manier, met een groots festival bestaande uit rituelen en het offeren van dieren. Ook heb je in het zuid-oosten witte uitgerekte stranden.

Sulawesi is groot en dat maakt dat je vaak wel een keuze moet maken welke delen je wilt bezoeken, omdat de wegen vaak slecht begaanbaar zijn en je er langer over doet dan je van tevoren denkt om van A naar B te komen. Reken voor een reis door Sulawesi dan ook minstens 3 tot 4 weken. Maar één ding is zeker, Sulawesi is een heerlijk eiland en heeft mijn hart gestolen!

Meer lezen over het noorden van Sulawesi? Lees het artikel van Lizette en Leon over de Bunaken. Nog meer reisinspiratie? Neem zeker een kijkje op Reismeis.nl of lees hier mijn andere artikelen over Indonesië!

One Comment

Geef een reactie