• Home
 • /
 • Indonesië
 • /
 • Een rondreis door het prachtige Sumatra in drie weken!
Bukittinggi

Een rondreis door het prachtige Sumatra in drie weken!

Sumatra is na Borneo het grootste eiland van Indonesië en is het op 5 na grootste eiland ter wereld. Weinig toerisme, de vriendelijke bevolking en de mooie natuur maakt het een prachtig eiland om te bereizen! Dat Indonesië een plekje in mijn hart heeft, dat wist ik al. Door onze reis in Sumatra is dat alleen maar bevestigd. Wij reisden drie weken door het mooie Sumatra en ik deel graag mijn tips met jou!

Sumatra

Berastagi

Vanaf het vliegveld zijn wij direct doorgereisd naar dit dorpje op zo’n 1400 meter hoogte. Dit omdat we de stad Medan hiermee vermeden, aangezien dit een enorme grote stad blijkt te zijn waar bijna niets te beleven is. In Berastagi konden we even ontladen van de reis en hebben we de eerste twee nachten doorgebracht bij Hotel Kalang Ulu. Op deze plek kun je genieten van een mooie omgeving en kennis maken met de lieve bevolking door bijvoorbeeld de fruitmarkt te bezoeken., Ook kun je vanaf Berastagi de Subayak vulkaan beklimmen in ongeveer 4 uur.

Berastagi

Berastagi is vooral de ideale plek om de reis naar de jungle wat op te breken in tijd. Vanaf het vliegveld bereik je Berastagi in zo’n 2,5 uur. Maar de tijd is afhankelijk van de verkeersdrukte.  Vanuit Berastagi reisden wij met een gedeelde taxi verder naar Ketambe, op zoek naar de Orang-oetangs. Hier deden wij zo’n 5 uur over.

Ketambe

Ketambe is dé plek voor het spotten van wilde Orang-oetangs! In ditzelfde Gunung Leuser national park kun je ook een bezoek brengen aan Bukit Lawang, maar omdat hier de Orang-oetangs semi-wild zijn, hadden wij grote voorkeur voor Ketambe. In tegenstelling tot Bukit Lawang, worden ze nooit gevoerd en zijn ze daarom niet gewend aan de mens. En hoe mooi is het om echt op te zoek te moeten gaan voor het spotten van de Orang-oetang?

ketambe

Accommodatie en jungle tocht

In Ketambe vind je enkele guesthouses waar je kunt verblijven. Je kunt ervoor kiezen om een dag trekking te doen vanaf het guesthouse waar je verblijft, maar uiteraard worden er ook tours aangeboden van één of meerdere nachten in de jungle. Je slaapt dan in een tentje in de jungle en de gids zal voor je koken en de benodigde spullen meedragen. In de jungle ga je op zoek naar Orang-oetangs, maar er zitten ook andere apen zoals de gibbon of de Thomas Leaf monkey en maar liefst driehonderd verschillende vogelsoorten! Naast het spotten van dieren kun je ook heerlijk afkoelen of relaxen in de rivier of in een hotspring! De jungle trekking vond ik best pittig, vooral door de luchtvochtigheid kan het erg warm aanvoelen. Zorg dan ook voor luchtige kleding dat goed ademt, maar bedekkende kleding wordt wel aangeraden vanwege bloedzuigers en insecten.

Lake Toba

Lake Toba is een kratermeer wat zo’n 75 duizend jaar geleden ontstaan is na een vulkaanuitbarsting en het is het grootste kratermeer van Zuidoost-Azië. Het is een prachtige, rustige plek om bij te komen van jouw reis door Sumatra. Na Ketambe reisden wij met een taxi in zo’n 7 uur naar de haven van Parapat. Hier namen we de ferry naar het plaatsje Tuktuk op het eiland Samosir. In Tuktuk zijn veel accommodaties te vinden. We sliepen in Zoe’s Paradise, een iets duurder hotel, maar met een lekker ontbijt en met een fijn zwembad! Het eiland is een mooi eiland om te ontdekken, dus huur een scootertje en trek er op uit!

lake toba

Paradijs Pulau Weh, Banda Aceh

Pulau Weh is een paradijselijk eiland wat op de kaart helemaal in het noorden boven Sumatra ligt. Pulau Weh is een fantastisch eiland om te snorkelen, te duiken en vooral te genieten van de kleine zandstranden en de mooie natuur. Lees in dit artikel meer over Palau Weh.

Om op Pulua Weh te komen reis je eerst naar Banda Aceh, waar je vervolgens gemakkelijk de ferry kunt pakken naar het eiland toe. Omdat de afstanden erg groot zijn, is het vliegtuig de snelste en makkelijkste manier om in Banda Aceh te komen.

Banda Aceh vond ik zelf een prettig plaatsje met erg vriendelijke mensen, waar je diverse dingen kunt doen. Deze plek is het hardste getroffen met de Tsunami in 2014, en deze plek is maar liefst voor meer dan 80% verwoest. De lokale bevolking vertelde ons dat zo’n 80% van de mensen uit Banda Aceh zijn omgekomen. We bezochten de ‘boat on the roof’, waar je een boot kan aanschouwen die in een dak vast is blijven zitten tijdens de Tsunami ramp. Er zijn zo’n 59 mensen in gaan zitten en zo hebben zij de ramp overleefd. Wij bezochten deze plek en spraken hier met een vrouw die in deze boot heeft gezeten. Hier word je even stil van.

boatontheroof

Banda Aceh is één van de meest religieuze plekken van het land. Hier kun je de grote Baiturrahman Moskee bezoeken, je mag het terrein betreden met bedekkende schouders (en voor de vrouw ook de haren bedekt). Je kunt de moskee van binnen bezoeken als je moslim bent. Als je nog tijd over hebt in Banda Aceh kun je hier ook het Tsunami museum bezoeken.

Bukittinggi

Bukittinggi, gelegen in West Sumatra is een prima uitvalsbasis voor deze regio. De stad zelf is niet heel bijzonder, maar de omgeving is daarin tegen prachtig. De stad heeft een panorama uitzicht over de Ngarai Sianok, ook wel de Sianok Canyon, wat je voor enkele euro’s kunt bezoeken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Canyon, wat met zonsondergang nog spectaculairder schijnt te zijn als de enorme vleermuizen uitvliegen!

Bukittinggi

Bij dit panorama punt kun je ook de Japanse grotten inlopen. In de 2e wereldoorlog werd dit gebied bezet door de Japanners, die hier een netwerk van ondergrondse gangen hebben gemaakt. Er valt niet veel te zien, maar vanaf het panorama punt loop je zo de grotten in. Als je hier dan toch bent.

De Rafflesia Arnolddii

In de buurt van Bukittinggi, vlakbij het dorpje Pulapuh groeit de grootste bloem ter wereld. De bloem kan wel een meter breed worden!

reflessia

Vanuit Bukittinggi boekten wij een tour van een halve dag en nam een gids ons mee de jungle in. De lokale gids liet ons verschillende planten en kruiden zien, zoals cacao, tiger balsem, citroengras en Kurkuma. Vanuit het plaatsje Pulapuh hiketen we in zo’n uurtje omhoog de jungle in en zagen we de Rafflesia Arnolddii.

Ik wil jullie het idyllische plekje Taruka Café & Resto in de Sianok Canyon niet onthouden! Dit is een klein restaurantje waar je een waanzinnig uitzicht hebt midden in de natuur! Neem een Grab of taxi hier naartoe tijdens lunchtijd en ik weet zeker dat je zult genieten, net zoals wij dat deden!

Bukittinggi

Verder kun je vanuit Bukkitingi in zo’n anderhalf uur reizen naar Lake Maninjau. Dit kratermeer schijnt met de omgeving vol met rijstvelden en watervallen ook prachtig te zijn! Wij hadden zelf helaas niet genoeg tijd om deze plek te bezoeken.

Harau Valley

Vanuit Bukittinggi kun je in zo’n uurtje doorreizen naar de Harau Valley, wat een schitterende omgeving heeft weg van de drukkere steden. Je kunt je hier prima vermaken door de omgeving te verkennen per voet of met de scooter. Er zijn diverse watervallen te vinden, die aanwezig zijn als het heeft geregend. Wij huurden een dag een scooter en reden de vallei rond, prachtig! Het is zeker een aanrader om te overnachten in de Harau Valley! Wij vonden Abdi Homestay een fijne, maar vooral prachtige plek om hier te overnachten! 

Harau Valley

Backpacken door Sumatra

Sumatra is een groot eiland, waardoor de ‘highlights’ redelijk uit elkaar gelegen zijn. Hierdoor moet je rekening houden met voldoende tijd om te reizen van A naar B. Zelf vind ik het reizen juist wel leuk en zie ik het als een avontuur, tijdens het reizen zie je altijd veel van de omgeving, de mensen en de natuur. Sommige mensen reizen met een eigen chauffeur en/of gids. Wij reisden met een (gedeelde) taxi of lokale bus en namen van Noord naar West Sumatra een vliegtuig. In Sumatra kun je ook gebruik maken van ‘Grab’, een soort Uber maar dan in Indonesië. Je kunt er goedkoop mee reizen en je kunt er zelfs eten mee bestellen!

Wil je meer lezen over het mooie Indonesië, zoals onze rondreis door Sulawesi? Kijk dan eens in dit artikel over een rondreis door Sulawesi of neem een kijkje op de pagina reizen door Indonesië. En nog meer reisinspiratie krijg je op Instagram!

14 Comments

 • Thyra de Graaf

  2 februari 2020 at 10:06

  Wat een super gave reis! Eind van het jaar (duurt echt nog veels te lang) wil ik samen met mijn vriend door Sumatra reizen voor 3/4 weken. Heb je misschien je precieze reis voor mij? Hoeveel dagen je op bepaalde plekken bent geweest en wat jullie route volledig was?

  Groetjes!

  Beantwoorden
  • reismeis

   14 februari 2020 at 15:34

   Wat een ontzettend gaaf vooruitzicht! Ik heb zeker de precieze reis, alleen is onze reis een beetje bepaald door het feit dat ik gekrabt was door een katje en Rabies vaccins moest verkrijgen. Hierdoor hebben wij op sommige plekken korter gezeten dan gepland. Wij zijn direct doorgereden naar Berastagi, daar zijn we twee nachten gebleven om bij te komen, twee nachten in Ketambe (dat heb je minimaal nodig, als je langere trekking wil doen en in de jungle wil slapen is dit mogelijk), vier nachten op Pulau Weh, drie nachten in TukTuk (eiland Samosir) en drie nachten in Harau Valley. Hou er rekening mee dat er veel tijd gaat in het reizen van plek naar plek, dus ik raad je aan om niet te snel ‘door’ te willen reizen 🙂 Maar plan vooral niet te veel van te voren, Heel veel plezier met de voorpret!

   Beantwoorden
    • reismeis

     10 september 2022 at 15:42

     Beste Carin, wat leuk dat je ook naar Sumatra wilt reizen. Wij reizen eigenlijk altijd zonder ‘vast’ schema, om onszelf de vrijheid te geven en te voelen waar we behoefte aan hebben. Er zijn altijd genoeg overnachtingsmogelijkheden te boeken korter van te voren, dat is hoe wij het liefste reizen. Maar dit is geheel persoonlijk natuurlijk! Vooral doen waar je jezelf goed bij voelt! Groetjes Malou

     Beantwoorden
 • De Moor Beatrice

  23 december 2022 at 12:15

  Beste reismeis ik stuurde ook een message via FB We 3 vriendinnen willen rondtour maken en hebben al ticket komen in Medan aan 20 febr 2023. Wil u ons voorstel doen zoals vb 3 weken tour of 19 dagen, prijs en overnachtingen en vervoer

  Beantwoorden
  • reismeis

   23 december 2022 at 12:39

   Hoi, wat een leuk vooruitzicht hebben jullie! Jullie gaan er vast enorm van genieten. Ik ben echter alleen reisblogger en ik verzorg geen reizen. Natuurlijk kunnen jullie wel voor inspiratie bij mij terecht, mijn tips lees je dan ook in dit artikel en voor meer inspiratie kun je terecht op op http://www.instagram.com/reismeis.nl. Ik zou adviseren lekker zelf de hotels uit te kiezen op booking en het vervoer is gemakkelijk ter plekke te regelen! Heel veel plezier ieder geval!

   Beantwoorden
 • Gail

  17 januari 2023 at 08:17

  Hi! Mooi blog, ziet eruit als een mooie reis. Wij zitten er ook aan te denken om dit jaar naar Sumatra te gaan. Heb je (behalve naar Bandah Aceh) ook een andere binnenlandse vlucht genomen? Hoe ben jij naar Padang gereisd bijvoorbeeld?

  Beantwoorden
  • reismeis

   17 januari 2023 at 08:53

   Beste Gail,
   Het is een hele gave bestemming en zeker de moeite waard. Doordat ik op deze reis gekrabt was door een katje en op tijd bij de ziekenhuizen moest zijn voor de rabiesvaccinaties, hebben we helaas meer binnenlandse vluchten moeten maken dan van te voren gepland was. We zijn inderdaad naar het westen (Padang) met een vlucht gegaan en inderdaad naar Banda Atjeh. De afstanden zijn groot en de wegen niet altijd even goed, hier kun je je snel op verkijken. Neem daarom lekker de tijd om het eiland te ontdekken en probeer niet teveel in korte tijd te willen, dat is mijn advies 🙂 heel veel succes met het kiezen van de uiteindelijke reis en geniet van de (voor)pret! Liefs, Malou van Reismeis.nl

   Beantwoorden

Geef een reactie