• Home
  • /
  • Indonesië
  • /
  • Een rondreis door het prachtige Sumatra in drie weken!
Bukittinggi

Een rondreis door het prachtige Sumatra in drie weken!

Sumatra is na Borneo het grootste eiland van Indonesië en is het op 5 na grootste eiland ter wereld. Weinig toerisme, de vriendelijke bevolking en de mooie natuur maakt het een prachtig eiland om te bereizen! Dat Indonesië een plekje in mijn hart heeft, dat wist ik al. Door onze reis in Sumatra is dat alleen maar bevestigd. Wij reisden drie weken door het mooie Sumatra en ik deel graag mijn tips met jou!

Sumatra

Berastagi

Vanaf het vliegveld zijn wij direct doorgereisd naar dit dorpje op zo’n 1400 meter hoogte. Dit omdat we de stad Medan hiermee vermeden, aangezien dit een enorme grote stad blijkt te zijn waar bijna niets te beleven is. In Berastagi konden we even ontladen van de reis en hebben we de eerste twee nachten doorgebracht. Op deze plek kun je genieten van een mooie omgeving en kennis maken met de lieve bevolking door bijvoorbeeld de fruitmarkt te bezoeken., Ook kun je vanaf Berastagi de Subayak vulkaan beklimmen in ongeveer 4 uur.

Berastagi

Berastagi is vooral de ideale plek om de reis naar de jungle wat op te breken in tijd. Vanaf het vliegveld bereik je Berastagi in zo’n 2,5 uur. Maar de tijd is afhankelijk van de verkeersdrukte.  Vanuit Berastagi reisden wij met een gedeelde taxi verder naar Ketambe, op zoek naar de Orang-oetangs! Hier deden wij zo’n 5 uur over.

Ketambe

Ketambe is dé plek voor het spotten van wilde Orang-oetangs! In ditzelfde Gunung Leuser national park kun je ook een bezoek brengen aan Bukit Lawang, maar omdat hier de Orang-oetangs semi-wild zijn, hadden wij grote voorkeur voor Ketambe. In tegenstelling tot Bukit Lawang, worden ze nooit gevoerd en zijn ze daarom niet gewend aan de mens. En hoe mooi is het om echt op te zoek te moeten gaan voor het spotten van de Orang-oetang?

ketambe

Accommodatie en jungle tocht

In Ketambe vind je enkele guesthouses waar je kunt verblijven. Je kunt ervoor kiezen om een dag trekking te doen vanaf het guesthouse waar je verblijft, maar uiteraard worden er ook tours aangeboden van één of meerdere nachten in de jungle. Je slaapt dan in een tentje in de jungle en de gids zal voor je koken en de benodigde spullen meedragen. In de jungle ga je op zoek naar Orang-oetangs, maar er zitten ook andere apen zoals de gibbon of de Thomas Leaf monkey en maar liefst driehonderd verschillende vogelsoorten! Naast het spotten van dieren kun je ook heerlijk afkoelen of relaxen in de rivier of in een hotspring! De jungle trekking vond ik best pittig, vooral door de luchtvochtigheid kan het erg warm aanvoelen. Zorg dan ook voor luchtige kleding dat goed ademt, maar bedekkende kleding wordt wel aangeraden vanwege bloedzuigers en insecten.

Lake Toba

Lake Toba is een kratermeer wat zo’n 75 duizend jaar geleden ontstaan is na een vulkaanuitbarsting en het is het grootste kratermeer van Zuidoost-Azië. Het is een prachtige, rustige plek om bij te komen van jouw reis door Sumatra. Na Ketambe reisden wij met een taxi in zo’n 7 uur naar de haven van Parapat. Hier namen we de ferry naar het plaatsje Tuktuk op het eiland Samosir. In Tuktuk zijn veel accommodaties te vinden. We sliepen in ‘Zoe’s Paradise’, een iets duurder hotel, maar met een lekker ontbijt en met een fijn zwembad! Het eiland is een mooi eiland om te ontdekken, dus huur een scootertje en trek er op uit!

lake toba

Paradijs Pulau Weh, Banda Aceh

Pulau Weh is een paradijselijk eiland wat op de kaart helemaal in het noorden boven Sumatra ligt. Pulau Weh is een fantastisch eiland om te snorkelen, te duiken en vooral te genieten van de kleine zandstranden en de mooie natuur. Lees in dit artikel meer over Palau Weh.

Om op Pulua Weh te komen reis je eerst naar Banda Aceh, waar je vervolgens gemakkelijk de ferry kunt pakken naar het eiland toe. Omdat de afstanden erg groot zijn, is het vliegtuig de snelste en makkelijkste manier om in Banda Aceh te komen.

Banda Aceh vond ik zelf een prettig plaatsje met erg vriendelijke mensen, waar je diverse dingen kunt doen. Deze plek is het hardste getroffen met de Tsunami in 2014, en deze plek is maar liefst voor meer dan 80% verwoest. De lokale bevolking vertelde ons dat zo’n 80% van de mensen uit Banda Aceh zijn omgekomen. We bezochten de ‘boat on the roof’, waar je een boot kan aanschouwen die in een dak vast is blijven zitten tijdens de Tsunami ramp. Er zijn zo’n 59 mensen in gaan zitten en zo hebben zij de ramp overleefd. Wij bezochten deze plek en spraken hier met een vrouw die in deze boot heeft gezeten. Hier word je even stil van.

boatontheroof

Banda Aceh is één van de meest religieuze plekken van het land. Hier kun je de grote Baiturrahman Moskee bezoeken, je mag het terrein betreden met bedekkende schouders (en voor de vrouw ook de haren bedekt). Je kunt de moskee van binnen bezoeken als je moslim bent. Als je nog tijd over hebt in Banda Aceh kun je hier ook het Tsunami museum bezoeken.

Bukittinggi

Bukittinggi, gelegen in West Sumatra is een prima uitvalsbasis voor deze regio. De stad zelf is niet heel bijzonder, maar de omgeving is daarin tegen prachtig. De stad heeft een panorama uitzicht over de Ngarai Sianok, ook wel de Sianok Canyon, wat je voor zo’n €1,50 kunt bezoeken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Canyon, wat met zonsondergang nog spectaculairder schijnt te zijn als de enorme vleermuizen uitvliegen!

Bukittinggi

Bij dit panorama punt kun je ook de Japanse grotten inlopen. In de 2e wereldoorlog werd dit gebied bezet door de Japanners, die hier een netwerk van ondergrondse gangen hebben gemaakt. Er valt niet veel te zien, maar vanaf het panorama punt loop je zo de grotten in. Als je hier dan toch bent..

De Rafflesia Arnolddii

In de buurt van Bukittinggi, vlakbij het dorpje Pulapuh groeit de grootste bloem ter wereld. De bloem kan wel een meter breed worden!

reflessia

Vanuit Bukittinggi boekten wij een tour van een halve dag en nam een gids ons mee de jungle in. De lokale gids liet ons verschillende planten en kruiden zien, zoals cacao, tiger balsem, citroengras en Kurkuma. Vanuit het plaatsje Pulapuh hiketen we in zo’n uurtje omhoog de jungle in en zagen we de Rafflesia Arnolddii.

Ik wil jullie het idyllische plekje Taruka Café & Resto in de Sianok Canyon niet onthouden! Dit is een klein restaurantje waar je een waanzinnig uitzicht hebt midden in de natuur! Neem een Grab of taxi hier naartoe tijdens lunchtijd en ik weet zeker dat je zult genieten, net zoals wij dat deden!

Bukittinggi

Verder kun je vanuit Bukkitingi in zo’n anderhalf uur reizen naar Lake Maninjau. Dit kratermeer schijnt met de omgeving vol met rijstvelden en watervallen ook prachtig te zijn! Wij hadden helaas niet genoeg tijd om deze plek te bezoeken.

Harau Valley

Vanuit Bukittinggi kun je in zo’n uurtje doorreizen naar de Harau Valley, wat een schitterende omgeving heeft weg van de drukkere steden!
Je kunt je hier prima vermaken door de omgeving te verkennen per voet of met de scooter. Er zijn diverse watervallen te vinden, die aanwezig zijn als het heeft geregend. Wij huurden een dag een scooter en reden de vallei rond, prachtig! Het is zeker een aanrader om te overnachten in de Harau Valley! Wij vonden Abdi Homestay een fijne, maar vooral prachtige plek om hier te overnachten! 

Harau Valley

Backpacken door Sumatra

Sumatra is een groot eiland, waardoor de ‘highlights’ redelijk uit elkaar gelegen zijn. Hierdoor moet je rekening houden met voldoende tijd om te reizen van A naar B. Zelf vind ik het reizen juist wel leuk en zie ik het als een avontuur, tijdens het reizen zie je altijd veel van de omgeving, de mensen en de natuur. Sommige mensen reizen met een eigen chauffeur en/of gids. Wij reisden met een (gedeelde) taxi of lokale bus en namen van Noord naar West Sumatra een vliegtuig. In Sumatra kun je ook gebruik maken van ‘Grab’, een soort Uber maar dan in Indonesië. Je kunt er goedkoop mee reizen en je kunt er zelfs eten mee bestellen! Ik gebruikte voor mijn reis mijn nieuwe backpack, de Osprey auro AG 65 liter die ik via Reisartikelen.nl heb aangeschaft.

Wil je meer lezen over het mooie Indonesië, zoals onze rondreis door Sulawesi? Kijk dan eens in dit artikel over een rondreis door Sulawesi of neem een kijkje op de pagina reizen door Indonesië. 

Ben je ook van plan om naar Sumatra te gaan, of ben je er al geweest? Laat een reactie achter, ik lees ze graag!

8 Comments

Geef een antwoord