Copenhagen

Tips voor een citytrip naar Kopenhagen!

Onze trip naar Kopenhagen besloten we, onder andere vanwege corona, met de auto te doen. Zo hadden we alle vrijheid, maar zouden we ook meer van Denemarken zien dan alleen de stad Kopenhagen. En dit vonden wij zeker de moeite waard. Wat is Kopenhagen een leuke stad. Lees in dit artikel mijn tips voor een trip naar Kopenhagen!


Eiland Lolland

Zoals je misschien al eens op de kaart hebt gezien bestaat Denemarken uit verschillende eilanden. We besloten heen anders te willen rijden dan terug, dus namen we op de heenweg de boot van Duitsland naar Denemarken naar het eiland Lolland. De overtocht is van Puttgarden naar Rødby en kun je online boeken bij Scandlines.

Scandlines boat
Scandlines boat

We besloten om onderweg naar Kopenhagen te overnachten op het eiland Lolland. We sliepen bij een enorm leuk guesthouse Fjelde, dit is een oude school, die de jonge eigenaren zelf helemaal hebben omgebouwd tot guesthouse. De inrichting is heel gaaf, waarbij echt over elk detail is nagedacht.

Fjelde Guesthouse
Fjelde Guesthouse
Kliffen op eiland Møn

Wij hadden zelf niet voldoende tijd voor deze tussenstop, maar mocht je deze trip maken, overweeg dan op weg naar Kopenhagen langs de kliffen op het eiland Møn te rijden. Deze tip kregen we van de eigenaresse van het guesthouse en als ik de foto’s op internet zie, lijkt deze plek zeker de moeite waard! De witte kliffen zijn van kalksteen en zijn circa 75 miljoen jaar oud, het bestaat uit de resten van schelpen. De witte rotsen hebben op Møn een lengte van 6 kilometer en het hoogste punt is 126 meter hoog!

De witte kliffen op het eiland Møn zijn van kalksteen en zijn circa 75 miljoen jaar oud, het bestaat uit de resten van schelpen. De witte rotsen hebben op Møn een lengte van 6 kilometer en het hoogste punt is 126 meter hoog!

Reismeis.nl
Dodekalitten

De Dodekalitten is een bijzondere plek op dit eiland. De stenen pilaren zijn een kunstwerk van Thomas Kadziola. Het bestaat uit 12 sculpturen tot wel negen meter hoog en met een gewicht tot maximaal 45 ton. De sculpturen stellen portretten uit de geschiedenis voor, de voorouders van dit eiland. Zo zie je de karakteristieke gelaatstrekken van de voorouders van dit eiland terug in de sculpturen. De continu veranderende muziek maken het kunstwerk samen met de omgeving compleet.

Dodekalitten
Overnachten Kopenhagen

Wij sliepen drie nachten in Hotel Nora, gelegen in de wijk Nørrebro. Het hotel zelf is wat gedateerd, maar het is gelegen op een toplocatie, op loopafstand van het ‘cultureel centrum’ in de wijk Nørrebro. Nørrebro is een hele drukke, hippe en leuke wijk in Kopenhagen. Je vindt hier talloze restaurantjes, bars en koffietentjes. Mocht je op zoek zijn naar een hotel in Kopenhagen, overweeg dan zeker deze locatie!

Nora Hotel Copenhagen
Nora Hotel Copenhagen
Fiets huren Kopenhagen

Ik dacht dat we in Nederland veel fietsen, maar vergeleken met Kopenhagen is dit niets! De stad is helemaal ingericht op fietsers, soms zijn de fietspaden zelfs breder dan de autowegen. En omdat Kopenhagen een hele grote stad is met verschillende wijken die leuk zijn om te bezoeken, raad ik het zeker aan om een fiets te huren. Er zijn veel plekken waar je een fiets kunt huren, wellicht zelfs bij het hotel waar je overnacht. Wij huurden voor twee dagen een fiets bij Copenhagenbikes en waren tevreden over de fietsen en de service.

Bezoek de vrijstaat Christiana

Christiana is een vrijstaat in Kopenhagen, het werd gesticht in 1970 toen een groep hippies de verlaten militaire kazerne kraakte. In het begin wilde de Deense regering de krakers weghalen, maar toen werd het gezien als een ‘sociaal experiment’ en werd het getolereerd. De Deense regering is niet blij met de wijk en geschillen zijn er gebleven. De vrijstad Christiana heeft zelfs een eigen vlag en de grenzen zijn duidelijk aangegeven met toegangspoorten. De bekendste straat is Pusher Street, hier wordt softdrugs vrijelijk verhandeld. Het is hier ook verboden om foto’s te nemen.

Als je deze plek bezoekt, houd er dan rekening mee dat hier louche types rondlopen en dat hier niet echt een ontspannen of relaxte sfeer heerst. Voor Nederlanders is het misschien iets minder bijzonder dat er softdrugs wordt verhandeld, maar het is een bijzondere plek in deze stad.

Christiana Copenhagen
Bezoek een van de oudste attractieparken ter wereld, Tivoli

Het pretpark Tivoli is gelegen in hartje Kopenhagen en is geopend in 1843. Daarmee is het één van de oudste pretparken ter wereld. De tuinen in het park schijnen erg mooi te zijn en ’s avonds is alles sfeervol verlicht. Ieder jaar worden er nieuwe attracties geopend, zo werd in 2006 zelfs de hoogste zweefmolen ter wereld geopend van maar liefst 80 meter hoog. Wij zijn er zelf niet geweest, maar zeker met kinderen is een bezoek aan Tivoli een aanrader.

De kleine Zeemeermin

Wij bezochten, net als vele andere toeristen in Kopenhagen, de kleine zeemeermin. Het is een wereldberoemd standbeeld van 1,25 meter groot die in 1913 in de haven is gezet. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Wij hadden stralend weer waardoor we er langs kwamen met de fiets. Maar of het echt het bezoeken waard is…

Leukste eetplekken in Kopenhagen

Zoals ik hierboven al beschreef is Kopenhagen een grote stad met verschillende wijken. De wijk Nørrebro is een erg leuke wijk, waar je zeker heen kan voor een hapje en drankje. Wij kregen van een local de tip om in de avond naar de Stefansgade te gaan. In deze straat zijn meerdere gezellige plekken te vinden waar het ‘s avonds erg gezellig is voor een biertje.

Reffen Streetfood is een leuke en gezellige plek aan het water, iets buiten het centrum wat een absolute aanrader is! En ook het Meatpacking district is een leuke plek met gezellige restaurants. Mocht je meer tips willen voor leuke restaurants in Kopenhagen? Lees dan hier meer.

Reffen streetfood
Overnachten Jutland

Na Kopenhagen reden we door naar het grootste eiland van Denemarken, Jutland. Op de weg terug naar Nederland overnachtten we bij een leuke B&B vlakbij Kolding, Juhl’s B&B. Ideaal op de route terug, maar ook nog eens een leuke en mooie plek. De eigenaren van deze B&B waren vroeger boeren en hebben de boerderij omgebouwd, nu zijn er drie mooie appartementen waar je kunt overnachten. En wakker worden met een overheerlijk ‘farmers breakfast’, dat is nog eens een goede start van de dag om vervolgens terug naar Nederland te rijden. Vanuit deze plek reden we in zo’n acht uur terug naar huis.

Jutland

Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Denemarken! Ben jij al eens in Denemarken geweest? Wil je meer beelden van onze trip door Denemarken zien? Bekijk dan Reismeis.nl op Instagram.

2 Comments

Geef een reactie