Ranomafana National park

Wildlife tour boeken, waar moet je op letten?

Na een maandenlange lockdown zal het bij iedereen kriebelen: op vakantie gaan, nieuwe plekken ontdekken en weer vrij kunnen reizen. Iedereen zal zo zijn eigen voorkeur hebben qua type reis. De een kan niet wachten om de bergen in te trekken voor een prachtige wandeling, terwijl de ander wegdroomt bij prachtige stranden. Een van de meest unieke activiteiten tijdens een reis is het zien van wildlife. Carmen van The Green Stamp geeft tips waar jij op kan letten bij het verantwoord boeken van een wildlife tour.

Wildlife toerisme

Door de laatste jaren heen zal het je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, maar er komt steeds meer aandacht voor ethische- en ecologische vormen van wildlife toerisme. Je vraagt jezelf nu misschien af, welke vormen van wildlife toerisme worden dan als niet ethisch beschouwd? WildCRU onderzoekers hebben 24 verschillende vormen van wildlife toerisme onderzocht en beoordeelden deze op diverse welzijnscriteria.  De top vijf meest gruwelijke vormen van wildlife toerisme volgens het onderzoek zijn als volgt:

 1. Op olifanten rijden
 2. Selfies maken met tijgers
 3. Wandeltochten met leeuwen
 4. Bezoeken van ‘beer-parken’
 5. Het vasthouden van zeeschildpadden

Dit is nuttige informatie om in de toekomst een meer ethische en ecologische wildlife tour te boeken.

The Green Stamp

TripAdvisor

Door middel van het gebruik van TripAdvisor kun je vooraf reviews lezen om informatie in te winnen over de wildlife tour. Echter, blijkt vaak dat bezoekers een positieve review achterlaten, ook voor attracties met slechte omstandigheden voor de dieren. Deze positieve reviews houden naar alle waarschijnlijkheid een psychologisch proces in stand, waarbij bezoekers de minder ethische aspecten verwaarlozen in hun beoordeling. Vertrouw dus niet blind op positieve reviews, maar probeer zelf te onderzoeken en te bedenken of het een verantwoorde wildlife tour is.

Naast dit gegeven kun je ervoor kiezen om alleen de wildlife tours te boeken die zichzelf ‘ecologisch’ noemen of plekken die werken met de term ‘ecotoerisme’. Maar wist je dat deze termen voor elke reisorganisatie vrij te gebruiken zijn en dat dit dus geen garantie biedt dat de reisorganisatie ook daadwerkelijk ecologisch of ethisch werkt?

Er is niets mooiers dan aanschouwen hoe wildlife in hun natuurlijke leefgebieden leven

Reismeis.nl

Zes tips om een ethische wildlife toerist te zijn

Het zal duidelijk voor je zijn wat het belang is van wildlife voor de aarde, maar ook dat het kiezen van een verantwoorde wildlife tour niet eenvoudig is.

Zes tips waarmee jij als toerist een ethische wildlife tour kan boeken!

 1. Hoewel wildlife opvangcentra goed scoren op het gebied van welzijn en conservatie, raden wij je aan een wildlife tour te boeken die het wild intrekt. Boek een safari of ga mee op een tour diep de jungle in. Er is niets mooiers dan aanschouwen hoe wildlife in hun natuurlijke leefgebieden leven. Zelf probeer ik ook altijd dieren te zien in hun natuurlijke leefomgeving, bijvoorbeeld zoals je hier kan lezen bij het zien van wilde tijgers in India!
 2. Zoals al aangegeven is een hoge score op TripAdvisor geen garantie dat de wildlife tour of opvangcentra daadwerkelijke ethisch of ecologisch werkt. Lees daarom ook de reviews met een of twee sterren. Deze reviews geven je namelijk waardevolle informatie over de plek.
 3. The Green Stamp heeft het voorwerk voor je gedaan: middels hun online platform kan je per continent inzien welke wildlife tour ethisch en ecologisch te werk gaat en deze tour boeken. Fun fact: alle wildlife tours vermeld op The Green Stamp doneren op hun beurt per bezoeker, een bepaald percentage aan een lokaal goed groen doel!
 4. Wanneer je bij een opvangcentra voor dieren bent kijk eens goed om je heen: is er schoon drinkwater beschikbaar voor de dieren? Hoe ziet hun huisvesting eruit? Zijn de verblijven ruim en rustig? Is er een plek waar de dieren zich kunnen terugtrekken van de bezoekers? Stuk voor stuk belangrijke onderdelen voor een ethisch opvangcentra voor dieren.
 5. Dieren zijn, over het algemeen, geen fan van grote groepen mensen en harde geluiden. Wanneer deze elementen zich presenteren aan de dieren veroorzaakt dit veelal stress. Heel veel stress. Daarnaast zijn er ook veel plekken waar de uiting van deze stress op basis van straf wordt tegengegaan. Plekken waar grote groepen samenkomen en/of harde geluiden zijn nabij dieren zijn absolute no go’s dus!
 6. Wildlife tours of attracties waarbij interactie wordt aangeboden in de vorm van vasthouden of selfies maken? Vraag je geld terug, ga weg en laat vooral een negatieve review achter. Indien je fysieke verwondingen ziet of dieren die vastgeketend zitten, zal het ook een no-brainer zijn direct om te keren.

Gelukkig is merkbaar dat er bij steeds meer reizigers bewustwording ontstaat over het welzijn van de dieren en de wereld. Zo beschrijven reizigers Lisa en Erik van Reisstel.nl in hun artikel over Olifanten spotten in Sri Lanka precies waarom zij niet voor een tour in Sri Lanka kiezen. Met al deze informatie geloven wij dat jij bent klaargestoomd om in de toekomst als ethische wildlife toerist je tour te kiezen.

Mocht je meer informatie over dit onderwerp willen lezen? Lees meer van The Green Stamp hier in het engels.

Voor fotoinspiratie volg dan zeker mij op Instagram!

The Green Stamp

Geef een reactie