• Home
 • /
 • Guatemala
 • /
 • Acatenango en Fuego vulkaan beklimmen in Guatemala, een hoogtepunt!
Fuego Guatemala

Acatenango en Fuego vulkaan beklimmen in Guatemala, een hoogtepunt!

Tijdens onze reis door Guatemala was het beklimmen van de Acatenango vulkaan letterlijk een hoogtepunt. Vanuit Antigua kun je deze trekking doen. De Acatenango vulkaan is 3976 meter hoog en door deze vulkaan te beklimmen, kun je heel dichtbij de actieve Fuego vulkaan komen. De uitspattingen van deze vulkaan zijn echt waanzinnig. In dit artikel vertel ik je alle in- en outs over deze trekking.

Welke organisatie voor de trekking?

Er zijn diverse organisaties die de trekking voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan vanuit Antigua aanbieden. Wij kozen zelf voor een iets bekendere en grotere organisatie, waar we goede verhalen over hadden gehoord. Er zijn verschillen tussen de organisaties welke maaltijden inbegrepen zijn, of je alleen in een tent slaapt of samen met anderen, wat je zelf moet dragen of hoe groot de groepen zijn. Maak voor jezelf de keuze wat je belangrijk vindt in de trekking en welke organisatie het beste bij je past.

We werden vroeg in de ochtend opgehaald vanuit ons hotel en werden naar een verzamelpunt gebracht. Hier kregen we de uitleg en onze benodigde spullen. Onze tassen werden aangevuld met een hoofdlamp, fleecedeken, handschoenen, buff en een grote lunchbox (vegetarisch of vlees). Daarnaast kregen we een 3-liter drinkrugzak. Deze tas moet je zelf naar het basecamp dragen. Mocht je behoefte hebben aan een beetje hulp, dan kun je voor ongeveer €20 een porter huren die je spullen naar boven draagt. Dit helpt jou met het vergemakkelijken van de trekking, maar je steunt hierbij ook de lokale bevolking door het bieden van inkomen.

Welke kleding draag je tijdens de trekking?

Naast deze spullen hadden wij zelf enkele lagen kleding bij. We droegen beiden een thermo t-shirt, een longsleeve, een dikke trui en een licht gevoerde regenjas. Daarnaast zijn twee lagen op de benen aan te raden. Ik droeg een sportlegging en in de avond een wandelbroek eroverheen. Geen zorgen als je deze kleding niet bij je hebt tijdens het reizen. Vraag aan de organisatie waarmee je gaat of je deze kleding ook kunt huren, dit is vaak geen probleem. 

Fuego
Fuego
Hoe ziet de trekking eruit?

Met de gevulde tassen word je naar de voet van de Acatenango vulkaan gebracht, dit is op 2250 meter hoog en is het startpunt van de trekking. Samen met de groep, de gidsen en de porters begin je vanaf hier aan de trekking. De eerste twee uur zijn het zwaarste. Als de zon fel is, kan het door het open landschap erg warm zijn. Daarnaast is het eerste stuk stijl en maak je hier de meeste hoogtemeters. Na ongeveer 2,5 uur ga je gezamenlijk lunchen en hier kun je al erg goed voelen dat de lucht ijler begint te worden. 

Geen zorgen als je deze warme kleding niet bij je hebt tijdens het reizen. Vraag aan de organisatie waarmee je gaat of je deze kleding ook kunt huren, dit is vaak geen probleem. 

Na de lunch vervolg je de trekking naar het basecamp toe. Dit is nog maximaal 2 uur hiken. Een prachtige afwisseling van landschap doet zich voort, van tropisch nevelwoud tot naaldbomen. Gelukkig zijn de laatste stukken vrij vlak en is dit iets minder inspannend voor de benen.

Basecamp Acatenango vulkaan

Vanaf het basecamp van de Acatenango vulkaan heb je uitzicht op drie andere vulkanen, de Agua, Pacaya en natuurlijk de actieve Fuego vulkaan. De Fuego vulkaan spuwt om de paar minuten een vuurwerk van lava uit, zijn laatste grote uitbarsting is in 2018 geweest.

Wanneer je aangekomen bent op het basecamp, heb je de keuze om na een korte pauze nog verder te hiken. Je zal dan nog drie uur verder hiken, om uiteindelijk op de actieve Fuego vulkaan te komen. Dichterbij dan dit is niet mogelijk. Dit is echter wel nog een zwarte tocht, dus overweeg of je dit wel of niet wilt doen. Wij kozen ervoor om uit te rusten en te genieten van een prachtige zonsondergang boven de wolken met uitzicht op de Fuego vulkaan. En was waanzinnig! 

Fuego vulkaan
Zonsondergang Fuego
De avond 

Zodra het donker wordt, zie je het vuurrode lava spuiten bij elke eruptie van de Fuego. Dit geluid en dit schouwspel is werkelijk adembenemend indrukwekkend. Je kunt hier naar blijven kijken. De gidsen maakten op kampvuur ons eten klaar en we genoten met elkaar van het eten, met uitzicht op de vele uitbarstingen. Hierna doken we in onze tent, waar een matje en dikke slaapzak al klaar lag. Met onze meegenomen fleecedeken en kleding aan kropen we in bed en na een koude en korte nacht, stonden we om 4u in de ochtend op. 

Fuego eruptie
De ochtend en de tocht naar beneden

Je kunt kiezen om in de ochtend mee te hiken voor de zonsopkomst op de top van de Acatenango vulkaan. Je gaat dan in 3 uur ongeveer 300 meter verder omhoog. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de vulkanen om je heen en bij helder weer kun je zelfs de oceaan zien liggen! Het schijnt wel heel erg koud te zijn, dus bereid je hierop voor.
Wij hadden de pech dat het in de ochtend heel erg mistig en bewolkt was en om daarom de hike naar de top geen zin had vanwege het slechte zicht.

Acatenango beklimmen
Acatenango hike

Na het ontbijt boven het kampvuur, maakt iedereen zich klaar om naar beneden te gaan. Gelukkig gaat dit een stuk sneller dan omhoog, wij waren in zo’n 2,5u weer beneden en rond het middaguur ben je weer terug in Antigua.

Hoogteziekte

Deze trekking is op behoorlijke hoogte en de kans is aanwezig dat je last krijgt van hoogteziekte. Het is normaal dat je op grote hoogte een snellere ademhaling hebt en het lastiger is om te ademen. Echter, als je hoogteziekte krijgt, kan je ook andere verschijnselen krijgen zoals hoofdpijn, verminderde eetlust, misselijkheid tot aan overgeven. Twee jongens uit onze groep kregen hier last van en moesten zo snel mogelijk afdalen. Zodra je verschijnselen krijgt, is afdalen de enige remedie. Tevens is dit ook heel erg belangrijk, want hoogteziekte is ernstig en kan zelfs dodelijk zijn. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met meer uitleg over hoogteziekte. Aangezien wij eerder last hebben gehad van hoogteziekte en de kans daarom groter is om het weer te krijgen, hadden wij preventief medicijnen genomen ter voorkoming van hoogteziekte.

En nu, op naar een warme douche, rust en een goede massage! Want spierpijn, dat zit er wel in!

Wil je meer foto’s en beelden zien van deze waanzinnige trekking? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram pagina Reismeis.nl en bekijk de bewegende beelden onder mijn hoogtepunten van Guatemala.

2 Comments

 • Denise

  4 maart 2022 at 07:52

  Hi! Is deze trekking een beetje te doen ook als je weinig berg hike ervaring hebt? Via welke organisatie hebben jullie de trekking geboekt?
  Liefs Denise

  Beantwoorden
  • reismeis

   4 maart 2022 at 18:01

   Beste Denise, de trekking is een uitdaging, maar ook als je geen berg ervaring hebt kun je hem met een goede conditie prima lopen. Er zijn genoeg tussenstops en je kunt je eigen tempo aanhouden. Wij deden de trekking met CA travelers, Wicho & Charlies schijnt ook een goede te zijn! Laat je me weten als je hem gaat lopen? Liefs Malou van Reismeis

   Beantwoorden

Geef een reactie