Oaxaca Mexico

Oaxaca, de beste tips voor deze kleurrijke stad in Mexico!

Oaxaca ligt op ongeveer 6 uur rijden van Mexico Stad. Het is een kleurrijke stad, waar je heerlijk kunt ronddwalen langs verborgen straatjes, mooie pleinen, kerken, botanische tuinen en kleurrijke street-art. Je vindt er vele kunstgalerijen, koffiebarretjes en ontelbare restaurants. Ook wordt Oaxaca samen met Mexico Stad en Guadalajara gezien als de culturele hoofdstad van het land en zijn er het hele jaar door evenementen en festivals. Daarnaast staat Oaxaca bekend om zijn authentieke keuken. In dit artikel deel ik graag mijn beste tips voor jou!

Oaxaca bezoeken

Oaxaca wordt steeds meer ontdekt en dat is niet voor niets. Het is een kleurrijke stad met een mooi koloniaal centrum, smalle straatjes en een fijne sfeer. In het centrum zie je vele kunstgalerijen met schilderijen, houtsnijwerk en aardewerk. Daarnaast staat Oaxaca bekend om specifieke gerechten, zoals Quesillo (Oaxaca kaas), gefrituurde sprinkhanen en zijn eigen ‘mole’, een Mexicaanse saus met minstens 30 verschillende ingrediënten.

Oaxaca
Free Walking Tour Oaxaca

In verschillende steden in Mexico kun je meegaan met de ‘free walking tour’. Dit zijn gratis tours die aangeboden worden door de stad en laten de je stad vanuit een ander perspectief ontdekken. Na de tour bepaal je zelf hoeveel fooi je de gids wilt geven. Wij hebben de free walking tour niet gedaan in Oaxaca, maar het schijnt wel een aanrader te zijn. De free walking tour start in de ochtend om 10u en einde middag om 16u.

Bezoek de Santo Domingo de Guzman kerk

De Santo Domingo kerk is de beroemdste kerk in Oaxaca en het is werkelijk een plaatje! Een bezoek aan dit plein en de kerk, die sinds 1987 op de werelderfgoedlijst UNESCO staat zou ik zeker aanraden tijdens je bezoek aan Oaxaca. Achter de kerk ligt de ingang van de Botanische tuin, Jardín Etnobotánico de Oaxaca. De openingstijden voor de botanische tuin kunnen door Covid-19 beperkt zijn, dus hou de website in de gaten voor de openingstijden.

Santo Domingo de Guzman
Santo Domingo de Guzman kerk

Tip: Op het plein waar de Santo Domingo de Guzman kerk staat, zijn meerdere restaurantjes te vinden die een dakterras hebben. Neem einde van de middag plaats op één van deze terrassen en je hebt een prachtig uitzicht over de kerk met de ondergaande zon.

Mezcal proeven

Mezcal wordt geproduceerd in (de regio van) Oaxaca en is hun de grote trots. Het is een sterke rokerige drank die gemaakt is van de Agave plant, je kunt het vergelijken met Tequila. Mezcal is een belangrijke drank in Oaxaca en wordt veel gedronken tijdens feesten, maar ook tijdens rituelen en bij gezondheidsproblemen. In Oaxaca vindt je talloze bars waar je een Mezcal proeverij kunt doen. En mocht je een dagtrip maken naar Hierve el Agua, dan kom je langs vele Mezcal brouwerijen waar je meer informatie krijgt over het produceerproces van Mezcal.

Mercado 20 de Noviembre

Wil je traditioneel en authentiek voedsel proeven in Oaxaca? Dan is het een aanrader om één van de grote en kleurrijke markten te bezoeken. Mercado 20 de Noviembre is een overdekte markt in het centrum van Oaxaca met veel traditionele Oaxacaanse voedsel- en kunstverkopers. Eigenlijk is het een markt met allemaal kleine eetstalletjes en je kunt plaats nemen aan één van de vele tafels.

De Zócalo in het oude centrum van Oaxaca

Het levendige plein, Zócalo, is het bruisende plein van de historische stad waar je overvallen wordt met prikkels. Dwaal hier langs de verkoopstalletjes en je ziet muzikanten, handelaars en kinderen met kleurrijke ballonnen. De kathedraal van Oaxaca is ook gevestigd aan dit plein. Neem plaats bij één van de restaurantjes langs het plein en kijkgenot is gegarandeerd.

Bezoek Hierve el Agua

Op ongeveer 70 km van Oaxaca vandaan vind je de bijzondere plek Hierve El Agua. Het is een zoetwaterbron waarvan het Calcium in het water afzet en er hierdoor twee enorme rotsformaties zijn ontstaan. Dit lijken net watervallen en is een prachtig verschijnsel! Naast de natuurlijke waterbron is er ook een kunstmatige poel aangelegd en kun je hier eventueel ook in zwemmen.

Hierve el Agua Oaxaca
Hierve el Agua
Hoe kom je bij Hierve el Agua?

Verschillende touroperators in het centrum van Oaxaca bieden dagtours aan waarbij je naar Hierve el Agua toe zult gaan. Mocht je geen behoefte hebben aan een volledige dagtour die je langs meerdere bezienswaardigheden zult brengen, dan kun je er ook voor kiezen om er op eigen initiatief naartoe te gaan zoals wij dit deden. Je kunt dan een Collectivo (rood-witte gedeelde taxi) nemen vanuit het centrum van Oaxaca die je naar Mitla brengt. Deze rit duurt ongeveer 45 minuten en kost je hooguit een paar euro per persoon. Bij Mitla stap je uit en kun je je weg vervolgen met een gedeelde truck. Van Mitla naar Hieve el Agua betreft een niet geasfalteerde weg en dit is dan ook een hobbelige rit van ongeveer 45 minuten. Wij hebben terug gelift met een Mexicaans stelletje, omdat we niet opnieuw behoefte hadden aan een gedeelde truck.

Je kunt er met een dagtour komen, maar je kunt er ook op eigen initiatief naartoe met het openbaar vervoer. Het is een veilige en goedkope manier om er te komen.

Bezoek Monte Alban

Monte Albán is een historische tempelstad en is gelegen op een half uur rijden van de stad Oaxaca. Monte Albán werd gebouwd rond 200 v Chr. en was het politieke, religieuze en economische centrum van het Zapoteekse rijk. Zelf hebben wij Monte Albán niet bezocht omdat wij al veel andere tempels en ruïnes hadden bezocht in Mexico.

Let op: er is een maximum aantal bezoekers per dag toegestaan in Monte Alban, dus een tip is om in de ochtend Monte Alban te bezoeken om nog verzekerd te zijn van je entree.

Wil je meer beelden zien van reizen door Mexico? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Instagram Reismeis.nl of bekijk mijn andere artikelen van Mexico hier.

Geef een reactie