Elzas camper huren

Ontdek de charme van de Elzas met een camper

Een camper huren via Goboony en de Elzas in Frankrijk bezoeken – klinkt dat niet als een goede combinatie? Deze regio in Frankrijk staat bekend om zijn beroemde wijnen en schilderachtige dorpjes. Met een reistijd van maximaal zeven uur is de Elzas de ideale bestemming voor een korte roadtrip. Ben je op zoek naar een manier om de charme van een campertrip te ervaren? Via het online deelplatform Goboony kun je eenvoudig de perfecte camper voor jouw reis vinden en deze camper huren. Wij kozen voor een rode Ford Nugget, klaar om ons mee te nemen op een roadtrip naar de Elzas, met pitstops in de Ardennen op de heenweg en het glooiende landschap van Luxemburg op de terugweg. Benieuwd naar onze ervaringen met het huren van een camper via Goboony? Lees dan snel verder!

Camper huren via Goboony

Stel je voor: je eigen minihuisje op wielen, klaar om je mee te nemen naar elke bestemming die je maar kunt bedenken. Geen gedoe met het boeken van hotels of het plannen van vaste routes – met een camper kun je gaan en staan waar je wilt, je route aanpassen en nieuwe plekken ontdekken op je eigen tempo.

Wij wilden deze manier van reizen eens uitproberen en waren benieuwd of het reizen in een camper past bij ons als jong gezin. We kozen ervoor om een camper te huren via Goboony. Goboony is een deelplatform waar particulieren hun campers verhuren, vergelijkbaar met Airbnb, maar dan voor campers. Dit betekent dat er campers te huur zijn van alle soorten en maten, van charmante oldtimers zoals een klassieke Volkswagen tot de nieuwste, modern uitgeruste campers. Dus of je nu op zoek bent naar nostalgie of naar comfort en luxe, via Goboony is het allemaal te vinden.

En wist je dat het huren van een camper via Goboony bijdraagt aan duurzaam reizen? Door een camper van een particulier te huren, verminderen we de behoefte aan nieuwe productie en zorgen we ervoor dat bestaande campers niet ongebruikt stilstaan.

Onze ervaring met de Ford Nugget

Ons oog viel meteen op een felrode Ford Nugget. Deze nieuwere camper uit 2021 heeft luxe voorzieningen zoals airco en verwarming en dankzij zijn compacte formaat is hij wendbaar en vlot op de weg. Bovendien heeft hij een handige keuken achterin, wat ons het gevoel gaf dat we een soort van aparte ruimte hadden. Het hefdak heeft een verrassend comfortabel bed van 133 cm breed en 203 cm lang en ook beneden kan van de achterbank een tweede bed gecreëerd worden.


Maar eerlijk is eerlijk, de beperkte leefruimte in de buscamper viel tijdens onze trip wat tegen. Met onze kleine meid erbij en alle nodige spullen voor haar zoals een buggy en een kinderstoel, was het soms een uitdaging om alles te passen en meten. Voor de volgende keer zouden we daarom kiezen voor een grotere camper, zodat we iets meer ruimte hebben om comfortabel als gezin te kunnen reizen. Of we wachten gewoon nog een paar jaartjes tot onze kleine meid wat groter is.

Tip: Let bij het uitzoeken van een geschikte camper ook op het aantal vrije kilometers dat je kosteloos mag rijden. Soms betaal je een meerprijs per extra gereden kilometer. Dit verschilt per verhuurder van een camper en kan een groot verschil maken in de totale reiskosten.

Ardennen, een bosrijke omgeving

We hadden besloten om op zoek te gaan naar een bestemming voor onze vakantie die op maximaal 8 uur rijden lag. We hadden besloten om richting de Elzas te gaan, maar hadden nog geen concrete planning gemaakt. Juist dat is de vrijheid die je hebt als je met een camper op pad bent – zien waar je uitkomt. Nadat we de camper in Utrecht hadden opgehaald en volgeladen met alle benodigdheden, begonnen we aan onze roadtrip. Onze eerste nacht hadden we wel vastgelegd in de Ardennen, op een natuurcamping. Na ongeveer 3,5 uur rijden kwamen we aan in de Ardennen, een perfecte eerste stop op onze avontuurlijke reis.

Ardennen

We hadden besloten om richting de Elzas te gaan, maar hadden nog geen concrete planning gemaakt. Juist dat is de vrijheid die je hebt als je met een camper op pad bent – zien waar je uitkomt.

De Elzas in Frankrijk

Onderweg maakten we een tussenstop in Bastogne en reden daarna verder richting Frankrijk. Onze tweede bestemming bracht ons naar het noorden van de Elzas. Tot de Tweede Wereldoorlog behoorde deze regio tot Duitsland, wat nog steeds terug te zien is in de lokale specialiteiten en de bouwstijl van de huizen. De Elzas staat bekend als een wijnstreek, met de beroemde Route des Vins d’Alsace die zich uitstrekt over 170 kilometer tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Deze schilderachtige route voert langs tientallen dorpen met romantische vakwerkhuizen, geplaveide steegjes en eindeloze wijngaarden.

De Elzas is de perfecte regio om op verschillende plekken te overnachten. Het is een aanrader om steeds een andere plek als slaaplocatie te kiezen. De dorpjes lijken misschien op elkaar, maar elk dorpje is weer even charmant en heeft zijn eigen unieke sfeer.

Wat te doen in de Elzas?

De Elzas is een regio in Frankrijk die goed per auto, maar ook per fiets verkend kan worden. Of bijvoorbeeld met een camper zoals wij dat deden. Het glooiende landschap voert je langs eindeloze wijngaarden, en de nabijgelegen Vogezen bergketen is vanuit de regio goed zichtbaar. Wat ik vooral erg leuk vond aan deze Franse regio, is de sfeer en de schoonheid van de diverse dorpen. Kleurrijke vakwerkhuizen bepalen hier het straatbeeld.

Eguisheim is bijvoorbeeld zo’n klein dorpje waar het centrum volledig autovrij is. Wanneer je erdoorheen wandelt, waan je je net in de Efteling. Van de verschillende dorpjes die wij in de Elzas hebben bezocht, is Eguisheim echt mijn favoriet. Andere bekende dorpen in de Elzas, zoals Riquewihr, Kaysersberg en Ribeauvillé, worden ook vaak genoemd. Wandel over de geplaveide straten, geniet van de sfeer en strijk af en toe neer op een zonnig terras.

Halverwege Straatsburg en Colmar staat dé blikvanger het kasteel Haut-Kœnigsbourg. Het is een toonbeeld van een middeleeuwse kasteelruïne, verscholen in het landschap bestaande uit wijngaarden en bossen.

De twee grotere steden van De Elzas zijn Straatsburg en Colmar. Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas. De rivier de Ill kronkelt door de stad en de Rijn, die hier de grens vormt tussen Frankrijk en Duitsland, stoomt erlangs. De bevolking van Straatsburg is tweetalig en dat is een van de redenen dat hier verschillende Europese instellingen zijn gevestigd. Colmar is een stuk intiemer als Straatburg en het centrum is ook hier autovrij. Ook hier vindt je weer schilderachtige vakwerkhuizen, romantische grachten, met bloemen versierde vensters en een doolhof aan geplaveide steegjes. En

Straatsburg en Colmar bezoeken

De twee grotere steden van de Elzas zijn Straatsburg en Colmar. Straatsburg staat ook wel bekend als de ‘hoofdstad van Europa’, vanwege verschillende Europese instellingen, waaronder het Europees Parlement dat hier gevestigd is. De stad staat bekend om zijn kathedraal, die eeuwenlang de hoogste kerk ter wereld was. Ook in deze stad vind je een mix van Franse en Duitse bouwstijlen. Colmar is een stukje intiemer dan Straatsburg, met zijn autovrije centrum, schilderachtige grachten en karakteristieke vakwerkhuizen. Ben je gek op het proeven van lokale gerechten? Bezoek dan de markthal Marché couvert. Colmar staat ook wel bekend als Klein Venetië vanwege de sfeervolle grachten waar je zelfs boottochtjes kunt maken. En wist je al dat Colmar de geboorteplaats is van de beroemde beeldhouwer Auguste Bartholdi, die onder andere het Vrijheidsbeeld in New York heeft ontworpen?

Tip: Bezoek je Colmar met de auto? De parkeergarage Parking Place Rapp ligt dichtbij het centrum, biedt ruime parkeerplaatsen en is goedkoop. Zelfs onze huurcamper, die meer dan 2 meter hoog was, paste er probleemloos.

Luxemburg bezoeken

Het kleine, maar veelzijdige land Luxemburg is een ideale vakantiebestemming voor zowel een langer weekendje weg als een vakantie. Hoewel het land een ideale vakantiebestemming is voor natuurliefhebbers, kozen wij ervoor om Luxemburg als tussenstop te gebruiken op onze terugreis naar huis. Het was een mooie manier om de reis naar huis te onderbreken. Tijdens ons korte verblijf hebben we zelfs een vosje gezien dat op jacht was.

Na een heerlijke week was het tijd om onze reis naar huis voort te zetten. Wil je meer beelden zien van onze huurcamper of trip naar de Elzas? Neem een kijkje op mijn Instagram. Ben jij al eens in de Elzas geweest?Geef een reactie