5x tips wat te doen op Ometepe in Nicaragua

Absoluut één van mijn favoriete plekjes van Nicaragua, het eiland Isla de Ometepe! Het prachtige eiland bestaat uit twee vulkanen die gelegen is in het op een na grootste meer van Latijns-Amerika, Lago de Nicaragua. Wanneer je op dit eiland bent, hoef je sowieso geen moeite te doen voor het zien en ontdekken van prachtige ongerepte natuur. In dit artikel deel ik je graag mijn tips wat te doen op Ometepe.

Huur een scooter (of fiets) en verken het eiland

Het eiland is qua grootte ideaal om rond te toeren met een scooter. Over het grootste deel van het eiland is een goede verharde weg en er is weinig verkeer, dus prima te doen. Pas wel op voor de drempels. Je kunt op deze manier genieten van dit eiland en je rijdt langs kleine dorpjes en prachtige vergezichten.

Beklim één van de twee vulkanen

In de noordelijke helft van het eiland is de actieve kegelvormige vulkaan Concepcion te vinden, deze is 1610 meter hoog. Op het zuidelijke deel van het eiland staat vulkaan Maderas, deze is 1394 meter hoog. Wij hebben zelf de vulkaan Maderas beklommen. Het was een erg pittige hike van zo’n +/- 8 uur klauteren. De vulkaan is dichtbegroeid, waardoor je vaak beschut loopt. Je bent hier zeker niet alleen, zo hoor je regelmatig brulapen brullen en zie je grote kleurrijke vlinders. De vulkaan heeft in de krater een grote lagune, dus echt een hoog uitzicht hoef je op de top van deze vulkaan niet te verwachten. Maar de overweldigde stilte en het overheersende groen, is toch wel een echte traktatie na je klim!

Ometepe
Vulkaan Maderas

De vulkaan is dichtbegroeid, waardoor je vaak beschut loopt. Je bent hier zeker niet alleen, zo hoor je regelmatig brulapen brullen en zie je grote kleurrijke vlinders.

Reismeis.nl
Breng een bezoek aan Ojo de Agua

Ojo de Agua is een natuurlijke bron, wat zich begeeft middenin de begroeide natuur. Hier kun je heerlijk uitpuffen van je fiets- of scootertocht. De entree is een paar dollar. Houdt er alleen rekening mee dat je niet de enige bent die geniet van dit heldere water.

Ojo de Agua
Ojo de Agua
Bezoek de hoge waterval San Ramón

Onderaan de voet van vulkaan Maderas vindt je na een flinke wandeling van 3km door een natuurgebied een mooie waterval van 35 meter hoogte, waar je als beloning een verfrissende douche kan nemen. Ook hier is de entree een paar dollar.

Zonsondergang bekijken bij Punta Jesus Maria

Wij kregen zelf als tip om te genieten van de zonsondergang op Punta Jesus Maria, dit is vlakbij een klein vliegveld te vinden. Op deze plek kun je een heel stuk over het meer lopen op een zandbank, gevormd door de stromingen van het water en kun je genieten van een schitterende zonsondergang. Je betaalt enkele dollars entree.

Punta Jesus Maria
Punta Jesus Maria
Openbaar vervoer en verblijf

Het eiland is groot en er gaat beperkt openbaar vervoer, ongeveer 2 bussen per dag over het eiland heen. Taxi’s zijn redelijk prijzig op het eiland. Wij kozen ervoor om onze eerste nacht te verblijven vlakbij de haven in een fijn ontspannen tuin waar een paar betonnen cabins waren gebouwd. Vervolgens pakte we de bus naar de andere kant van het eiland waar we verbleven onderaan de vulkaan Maderas, zodat we ’s ochtends vroeg direct de vulkaan konden beklimmen.

Maderas vulkaan

Je kunt met de lokale bus, de chickenbus naar Rivas reizen. In Rivas kom je aan op een chaotische busstation, waarvandaan je de bus of taxi kan nemen naar San Jorge. Vanuit de haven van San Jorge gaat er gemiddeld ieder uur een ferry naar het eiland toe.

Ik zou aanraden van te voren je verblijf op dit eiland al vast te leggen, alles ligt redelijk ver uit elkaar en het is een populair eiland. Zie voor meer informatie de eigen website van Ometepe

Voor ons was het bezoek aan dit eiland één van de hoogtepunten van onze reis door Nicaragua! Wil je meer reisinspiratie, Reismeis.nl is ook te volgen op Instagram.

One Comment

Geef een reactie