Een reisroute van drie weken door Nicaragua!

Nicaragua, wat een prachtig kleurrijk land! Het land heeft een prettige sfeer, vriendelijke mensen en een mooie afwisselende natuur. Wij kozen voor deze bestemming omdat het minder toerisme heeft dan andere landen in Midden Amerika. Daarnaast is het een makkelijk, veilig en goedkoop land om te backpacken en het kwam qua grootte perfect uit voor onze reis van drie weken! Ik wil je graag meenemen met onze rondreis door dit prachtige land. Hieronder volgt onze route, van enkele bestemmingen volgt binnenkort een aparte post op mijn blog, waarin je meer details en tips terug kan vinden!

Onze reisroute zag er als volgt uit:


Managua – Granada

We kwamen ’s avonds aan in Managua en hebben direct voor 800 Cordoba een taxi gepakt richting Granada, waar we onze eerste twee nachten verbleven. Granada is een mooie kleurrijke stad met prachtige koloniale gebouwen en zeker het bezoeken waard. Vanuit ons hostel in Granada hebben wij met een tour de actieve vulkaan Masaya bezocht, dit was in één woord geweldig! We reden met een auto naar boven en mochten 15 minuten op de vulkaan aan de rand van de krater blijven, hierna volgde er een bel en moesten we de vulkaan afrijden om ruimte te maken voor de volgende auto’s. Omdat het een actieve vulkaan is, mag je hem niet per voet beklimmen. Je moet je eens voorstellen: je staat op een rand van een krater en ziet een enorme diepte, waarin je het vuurrode lava ziet kolken. Het was echt fascinerend. Zeker doen als je de mogelijkheid hebt!

San Juan del Sur

Hierna hebben wij onze reis vervolgd naar de kustplaats San Juan del Sur, een kleurrijk stadje dat populair is voor surfen en feesten. Wij bezochten het omdat wij graag schilpadden op het strand hun eieren hadden willen zien leggen, echter waren de kosten voor een gids erg prijzig en konden ze ons niets garanderen. Omdat dit plaatsje een echte feestplek is en wij hier waren toen de verkiezingen waren, en er daarom geen alcohol werd geschonken (ja, wie verzint zoiets?) was het erg stil en hebben we besloten snel verder te reizen. Het is een toeristisch kustplaatsje, maar wel veel gezellige tentjes. Voor een heerlijk vers ontbijt met goede koffie of smoothie moet zijn in ‘El gato negro’. Een erg leuke en sfeervolle plek!

Isla de Ometepe

Hierna vervolgden we onze reis naar het eiland Ometepe. Het eiland is gelegen in een groot meer (8264km2, daarmee het op en na grootst meer van Latijns-Amerika) en aan beiden kanten van het eiland staan twee grote vulkanen. Er hangt een hele ontspannen sfeer op dit eiland. Het is vol begroeid en groen en het is absoluut het bezoeken waard! Voor ons wat dit eiland één van onze hoogtepunten van onze reis door Nicaragua. We verbleven 3 nachten in twee verschillende hostels, waarvan we er eentje bewust hebben geboekt aan de voet van vulkaan Maderas, zodat we deze vulkaan vroeg in de ochtend konden beklimmen met onze gids. Het was een zware hike van +/- 8 uur, maar met voldoening sloten we deze dag af met een prachtig uitzicht en een biertje vanuit onze hangmat, dit is echt vakantie toch?

Het eiland leent zich perfect voor het huren van een scooter om zo het eiland te verkennen. Ook wij huurden een scooter en hebben zo het eiland rondgereden. Er valt nog zoveel over dit prachtige eiland en de bezienswaardigheden te vertellen, lees daarom hier mijn andere post over wat te doen op Isla de Ometepe!

Leon

Hierna zijn we met de bus naar Leon gereden en hier hebben wij twee nachten doorgebracht in deze fijne stad. Wat een gezellige, leuke stad is dit! Leon was kort te hoofdstad van Nicaragua en daardoor staan er veel kerken en kathedralen, je vindt er dan ook de grootste kathedraal van Midden- Amerika! Het dak van deze Kathedraal is volledig wit, het doet zelfs wat oosters aan.

Naast de kleurrijke gebouwen is er in Leon veel aan nachtleven, vele cafés en gezelligheid. De stad is een stuk minder toeristisch dan Granada. Vanuit Leon hebben we Volcano Boarding gedaan van de Cerro Negro vulkaan die vlakbij Leon ligt. Dit was absoluut geweldig! Je board dan met een ‘houten slee’ de vulkaan af, wat hebben we gelachen! Lees hier alles over deze unieke activiteit.

Strand vlakbij Leon, Las Peñitas

Na Leon zijn we met een taxi naar het kustplaatsje Las Peñitas gereden. Dit was een taxirit van ongeveer 20 minuten en kostte 400 Cordobas. Wij deden dit vooral om even te relaxen, maar ook om af te koelen na het bezoeken van de warme stad. Er zijn hier weinig toeristen te vinden, heel relaxed. Ik heb hier paardgereden op het strand, op een zadel vastgemaakt met touwen heb ik gegaloppeerd op het rustige strand. Voor een uurtje paardrijden betaalde ik maar enkele euro’s.

Noorden van Nicaragua, Estelí en Somoto Canyon

We zijn verder doorgereisd naar het Noorden, naar Estelí. Dit plaatsje zelf stelt niet veel voor, een wat grotere stad met weinig charme. Maar het is wel een perfecte uitvalsbasis, omdat je vanuit hier veel verschillende kanten op kunt.
We hebben in Estelí een tour geboekt naar Somoto Canyon. We kozen voor een lange dagtour, waarbij er afwisseling is van wandelen, het springen van rotsen, zwemmen en je mee laten dobberen op de stroming van de rivier in de Canyon. De natuur is hier een stuk ruiger, de temperatuur een stuk cooler en je waant je ineens in een hele andere omgeving!

Vanuit Estelí hebben we de ‘cave man’, Alberto Gutiérrez bezocht. De eigenares van ons hostel ging met ons mee. Zij legde uit dat zij een gids kent die je met de motor erheen brengt, alleen was hij vandaag niet in de stad en nam zij ons zelf mee. Alberto is een echte ‘kluizenaar’ en woont al 40 jaar in een planken hutje van zes vierkante meter. Hij brengt de dagen door op de rotsen, waar hij met een beitel heel veel prachtige tekeningen heeft uitgehakt. Je ziet werkelijk van alles terug in de rotsen, van gedetailleerde tijgers, olifanten tot aan vliegtuigen. Hij liet vol trots zijn oorkonde zien en vroeg ons om onze naam en land van herkomst op te schrijven. Als bedankje heeft hij niets aan geld, aangezien hij de stad nooit bezoekt, dus hadden we voor hem een pakje sigaretten gekocht. Een levende legende!

Het Natural Reserva Miraflor

Vanuit Estelí namen wij de bus naar Het Natural Reserva Miraflor. In Estelí kun je je verblijf al vastleggen, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een lokaal gezin te verblijven in deze prachtige omgeving. Het is een hoog gelegen landbouwgebied in nevelwouden en tropisch droog woud. Het is een gebied wat weinig bezocht wordt door toeristen en tijdens je hike zul je dan ook weinig mensen tegenkomen.

Matagalpa

Onze volgende, en laatste bestemming in het binnenland van Nicaragua was Matagalpa. Vanuit Estelí kun je de bus nemen naar deze fijne stad gelegen in bergachtig gebied. Je vindt hier vele koffieplantages en dus ook vele koffietentjes waar je heerlijke koffie kunt drinken. Wij vonden het een prettige stad om hier twee dagen te verblijven. Ook hier waren weer weinig toeristen te vinden, we merkten dan ook op tijdens onze reis dat het noorden van Nicaragua minder bezocht wordt door toeristen.

In Matagalpa hebben we de kleine chocolade fabriek ‘El Castillo del Cacao’ bezocht. Op tien minuten rijden van de stad vandaan. We kregen hier een rondleiding (dan wel in het Spaans) en zagen hoe cacao wordt bereidt. Natuurlijk (waar ik het zo wéér voor zou doen😊) mocht je proeven van deze pure cacao en deden ze voor het extra nog even lekker wat rum erdoor.

Corn Island

Na ons bezoek aan Matagalpa zijn we terug gereisd naar Managua, waar we het vliegtuig hebben gepakt naar Corn Island. Corn Island bestaat uit twee eilanden, Big Corn en Little Corn. Met het vliegtuigje vlieg je vanuit Managua naar Big Corn, waar vandaan je de boot kan pakken naar Little Corn. Wij hadden ons verblijf in Little Corn al vastgelegd, echter was het weer zo slecht (we kwamen er later achter dat er een orkaan onze kant op kwam) dat wij Little Corn helaas nooit bereikt hebben. Als je de Corn Island wil bezoeken, zou ik zeker aanraden om goed je reistijd in de gaten te houden (het regent er regelmatig) en misschien wel je vliegticket redelijk laat te boeken zodat je het weerbericht in de gaten kan houden. Er gaan zo’n 3 vluchten per dag en een ticket heeft ongeveer een vaste prijs waarbij je voor een retour $240 kwijt bent. Je vliegt met La Costena. Wij hebben vanwege het slechte weer helaas niet kunnen duiken maar dat schijnt hier geweldig mooi te zijn! Big Corn is een groter eiland, waar er meer gezelligheid en keuze is aan verblijf en restaurantjes, Little Corn is een stuk kleiner, er is geen gemotoriseerd vervoer en er zijn geen pinautomaten te vinden. Echt een heerlijk, paradijselijke plek om je reis door Nicaragua af te sluiten!

Echt een heerlijk paradijselijke plek om je reis door Nicaragua af te sluiten!

Reismeis.nl

Wij zijn door het slechte weer eerder terug gevlogen naar Managua en voordat ons vliegtuig ons terugbracht naar Amsterdam, hebben we onze laatste twee nachten in de grote hoofdstad doorgebracht. Verwacht niets bijzonders van Managua, een drukke stad zonder charme. Mocht je er toch je tijd door willen brengen en ben je een beetje avontuurlijk ingesteld, dan kun je boven een meer midden in de stad tokkelen (‘Canopy Tour at Tiscapa) Je gaat dan tokkelen over drie lange kabels die over het meer gespannen zijn, met een totale lengte van bijna 1,2 km. Je kunt ervoor kiezen alleen of met iemand samen te gaan. Het kostte ons $17 per persoon en was eigenlijk best een beetje spannend.

Beste Reistijd Nicaragua

De beste reistijd voor een rondreis door Nicaragua met warmte, zonneschijn en weinig neerslag is van november t/m maart. Het land kent een droog seizoen en een regenseizoen. Vanaf juni tot aan oktober is het regenseizoen.

Dit was onze reis door Nicaragua en met bovenstaande reisroute heb je veel afwisseling van het land. Wil je meer lezen over wat te doen in dit mooie land? Lees dan hier het artikel met leuke activiteiten in Nicaragua geschreven door Gieljan en Annick van reislekker.nl. Van de kleurrijke levendige steden tot aan het ruige, niet toeristische noorden van dit kleurrijke land. Ben je ook enthousiast geworden?

5 Comments

 • Bart

  29 augustus 2017 at 10:58

  Hi Reismeis, leuk artikel! Mijn vrouw en ik willen in het najaar gaan backpacken in Nicaragua. Als wij zoeken op reisadvies, krijgen wij te zien dat er in heel Nicaragua veiligheidsrisico’s zijn. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Is het wel écht veilig daar?
  Het is voor ons de eerste keer dat we naar Latijns-Amerika gaan, dus misschien zijn we daarom wel extra voorzichtig…
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Bart en Imke

  Beantwoorden
  • reismeis

   30 augustus 2017 at 21:45

   Hoi Bart en Imke,
   Wat ontzettend leuk dat jullie Nicaraqua gekozen hebben als backpackbestemming! Het is een absolute aanrader. Mijn ervaringen qua veiligheid zijn positief, ik heb geen onveilig gevoel gehad tijdens onze rondreis en heb ook geen verontruste dingen gehoord van andere reizigers. Mijn advies is om zo veel mogelijk overdag te reizen en tijdens het reizen altijd op de gevoel te vertrouwen. Dan geloof ik zeker dat je een fantastische reis zult hebben. Laat je nog weten hoe jullie het hebben gehad? Veel plezier!
   Reismeis

   Beantwoorden
  • reismeis

   7 februari 2018 at 10:45

   Hoi Laura,
   Fijn dat je iets aan het artikel hebt en er dingen uit kan halen voor je eigen reis! De voorpret is ook een onderdeel, een goede reis gewenst! Liefs

   Beantwoorden

Geef een antwoord