Reizen door Jordanië

Jordanië, het is misschien niet de meest voorliggende vakantiebestemming, maar als je er naar toe reist zal je merken hoe dit land je kan doen verrassen. Tenminste dat deed het bij mij! De meest gestelde vraag is of het daar wel veilig is. Ja, het land is ongunstig gelegen tussen de onrustige landen in het Midden Oosten, maar laat je hierdoor niet afschrikken. In Jordanië merk je hier niets van en het land is zeer veilig om te reizen. Breng een bezoek aan één van de zeven wereld wonderen, het bekende Petra, slaap onder duizenden sterren in een bedoeïenentent in de woestijn of dobber in de dode zee. Het kan hier allemaal! Lees hieronder alles over onze 9-daagse trip door dit veelzijdige land!

Amman

We sliepen onze eerste nacht in Amman, vanaf het vliegveld rijdt je in ongeveer 40 minuten naar het centrum van deze grote stad. Op het vliegveld werd al meteen duidelijk hoe gastvrij de mensen hier zijn, toen iemand zijn telefoon aan ons gaf om de man te bellen die ons zou ophalen. Dit lijkt in Jordanië trouwens vrij normaal, veel mensen hebben elkaars nummer en er wordt veel gebeld met elkaar. We kozen bewust voor een verblijf dichtbij het JETT busstation, omdat we de volgende ochtend om 6:30u de bus richting Petra namen. Deze bus rijdt in ongeveer 3,5uur met een tussenstop naar het beroemde Petra. De eigenaar van onze accommodatie liet ons die avond niet zomaar naar onze kamer gaan, na een korte tour door de stad nam hij ons mee naar zijn eigen huis waar zijn vrouw al klaar stond met thee en lekkere hapjes. Uiteindelijk wilde hij voor dit alles geen enkele tip. Wat een goed begin van onze trip door dit bijzondere land!

Petra

Petra is een spectaculaire oude ‘roze’ stad uit rotsen gehouwen. Petra is rond de 6e eeuw v. Chr. gesticht door de Nabateeërs, een volk dat in de oudheid een koninkrijk bezat in het Midden-Oosten. De oude stad staat sinds 1985 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is in 2007 genoemd tot één van de zeven wereldwonderen en dat snappen wij! De stad ontwikkelde zich tot een welvarende handelsplaats. De stad is bereikbaar via een 1,5 kilometer smalle kloof die af en toe slechts twee meter breed is en honderden meters hoog. Eenmaal uit de kloof zie je als eerste Al Khazneh, ‘de schatkamer van de Farao’ (ook wel; ‘The Treasury’ genoemd). Het is een graftempel voor een van de Nabatese Koningen.

Wat het nog meer heel bijzonder maakt is dat de gebouwen in de stad gehouwen zijn in gele en roze zandsteen. Petra is ontzettend groot en je kunt hier gerust twee hele dagen je ogen uitkijken, er zijn vele oude ruïnes.

Tip: Neem zeker twee dagen de tijd om Petra goed te kunnen bekijken en dan heb je waarschijnlijk nog niet de hele stad gezien! Wij sliepen in Wadi Musa en kozen voor een hotel dichtbij de ingang van Petra, op zo’n 300 meter lopen van de ingang. We sliepen in het Candles Hotel.

Als je toevallig Petra bezoekt op een maandag, woensdag of donderdag, bezoek dan zeker Petra by night. Dit vonden wij een bijzondere ervaring. Je loopt door de smalle paden totdat je bij de bekende schatkamer bent. De hele weg is vol gezet met honderden kaarsjes. Hier neem je vervolgens plaats, er volgt een korte ‘show’ en krijg je thee.

Wadi Rum

Na ons bezoek aan Petra bezochten we Wadi Rum desert. Het is de grootste Wadi van Jordanië. We reisden heen met de bus, deze bus vertrok om 6u in de ochtend vanaf het hotel. De bus doet er ongeveer anderhalf uur over naar Wadi Rum. We werden opgehaald door onze gids. We boekten een tour inclusief overnachting in een bedoeïnen tentenkamp bij Wadi Rum Nomads. Dit was niets anders dan een onvergetelijke ervaring! Eerst heeft onze gids ons veel bijzondere plekken van de woestijn laten zien, zoals een canyon, oude hiërogliefen en we mochten zelfs sandboarden. Hij kookte met een pannetje op het vuur een heerlijke warme lunch voor ons en hadden in de schaduw een moment van rust. Na de middag vol met andere interessante stops sloten we af met een waanzinnige zonsondergang, prachtig! We keerden terug naar het kamp wat zich allemaal in deze enorme woestijn bevindt. We kregen een heerlijk diner aangeboden en hebben de avond doorgebracht op een matje kijkend naar de mooie sterrenhemel. Je kan er ook voor kiezen te slapen in de open lucht, maar dan heb je uiteraard geen toilet en badkamer tot je beschikking. We sliepen in een tweepersoons hutje met dikke dekens en kleding, omdat het ’s avonds zo afkoelt. De volgende ochtend wachtte ons een ontbijtje en werden we teruggebracht naar de resthouse van het dorp. Een bezoek aan Wadi Rum heeft ons absoluut doen verrassen!

Jordanië is een betoverend land, met indrukwekkende bezienswaardigheden, ongelooflijk lekker eten en zeer gastvrije mensen. Je zal overal met open armen worden ontvangen!

Reismeis.nl
Aqaba

Vanaf Wad Rum namen we een taxi naar Aqaba, een rit van een uurtje kostte ons samen 20JOD. Aqaba is een stad in het zuiden van Jordanië wat aan de Rode Zee gelegen is en grenst aan de Israëlische stad Eilat. Het is een goede uitvalsbasis om wat te relaxen, te duiken en te genieten van de zee. We sliepen hier één nacht in het Kempinski hotel wat gelegen is in Aqaba town met een heerlijk zwembad en privé strand. We lieten ons heerlijk verwennen. Het hotel heeft mooie lichte kamers en een heerlijk groot bed! En dan nog niet eens gesproken over het complete ontbijt met alles wat je maar zou wensen. Het is een fijne plek om tot rust te komen tijdens je trip door Jordanië.

Hierna sliepen we nog twee nachten in een ander hotel in de stad en hebben we onze duiken geboekt. De duiklocaties zijn niet in het centrum maar gelegen op South Beach, wat ongeveer 15 minuten rijden is vanaf het centrum van de stad. We kozen voor Sindbad dive center, wat aangesloten is bij Berenice beachclub waar je ook naar toe zou kunnen gaan om lekker te relaxen aan het strand en zwembad. Een privé strand is fijner als een lokaal strand, aangezien je als vrouw kan worden aangestaard wanneer je zwemt bij een lokaal strand. We hebben twee mooie duiken gemaakt en werden nog vergezeld door een schildpad!

Amman

De volgende ochtend namen we opnieuw de JETT bus terug naar Amman, de rit duurde vier uur. Terug in Amman hadden we ons hotel in het centrum, downtown. Amman is een grote moderne stad en is het culturele, politieke en commerciële centrum van het land. De aantallen inwoners zijn in de afgelopen jaren sterk toegenomen, zeker door de omvangrijke immigratie van de Palestijnen, die vanwege het Arabisch- Israëlisch conflict vanaf 1948 naar Jordanië zijn gevlucht.

Het hotel waar we sliepen was dichtbij de Citadel gelegen, een indrukwekkend complex van ruïnes uit het Neolithisch tijdperk wat gelegen is op de hoogste heuvel van de stad. De Tempel van Hercules is gebouwd tussen 162 en 166 na Chr. Verder vindt je hier ruïnes van een Omajadisch paleis en een Byzantijnse kerk. Je hebt hier tevens een waanzinnig uitzicht over deze enorme stad. Onderaan de voet van de heuvel ligt het Romeinse amfitheater met 6000 zitplaatsen.

We spraken een taxi chauffeur aan op straat en gingen de volgende dag naar de dode zee. De dode zee is gelegen op meer dan 400 meter onder de zeespiegel en is hiermee het laagste punt van de wereld. Daarnaast heeft het zijn naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat er geen dieren kunnen leven vanwege het hoge zoutgehalte. We hebben heerlijk gedobberd op het water. Wat een gekke, maar bijzondere ervaring was dit! En ja, je voelt wel degelijk waar je een schrammetje hebt zitten.

Openbaar vervoer

We kozen ervoor om het land door te reizen met het openbaar vervoer en enkele taxi’s. Dit is erg betaalbaar en prima te doen. Sommige bussen gaan echter maar één keer per dag, waardoor je gebonden bent aan vaste tijden. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Er zijn maar enkele grote wegen dus dit is ook goed te doen.

Jordan Pass

De Jordan Pass is een pas die je van te voren (!) dient aan te schaffen. Met deze pas krijg je gratis of met korting toegang tot veel bezienswaardigheden in Jordanië. Daarnaast zit je visum hier ook direct bij inbegrepen! De aanschaf kost zeker wat geld, maar het is het meer dan waard. Alleen als je visum, die omgerekend €50 kost en de entreekosten voor Petra (ongeveer €65,-) ben je al goedkoper uit. Op de officiele website kun je kijken welke pas het beste bij jouw reis past.

Let op: neem altijd je paspoort mee naar bezienswaardigheden en schaf de pas voor jouw aankomst in Jordanië aan. 

Allesomvattend vonden wij Jordanië een betoverend land, met indrukwekkende bezienswaardigheden, ongelooflijk lekker eten en zeer gastvrije mensen. Je zal overal met open armen worden ontvangen!

Ben je benieuwd naar meer beeldmateriaal van onze reis? Zie dan hier een filmpje die ik maakte van onze reis door Jordanië.

Wil je meer foto’s en beelden zien van Jordanië of andere bestemmingen? Kijk of volg Reismeis.nl dan ook op Instagram!

16 Comments

Geef een reactie