• Home
  • /
  • Azië
  • /
  • Een rondreis van drie weken door Sri Lanka

Een rondreis van drie weken door Sri Lanka

Een ideale bestemming voor een prachtige rondreis, Sri Lanka! Het is een veelzijdig land met rijke cultuur en prachtige natuur. Van hoge bergen tot aan uitgestrekte rijst- en theevelden. Ga op safari in een van de vele nationale parken, snuif een hoop cultuur op in de culturele driehoek van het land en geniet na van alle indrukken op een tropisch strand. Ik wil je graag meenemen met onze reisroute door Sri Lanka. Wij hebben 19 dagen door dit prachtige land gereisd en sloten onze reis af met een bezoek aan de Malediven. Een ideale combinatie als je het mij vraagt!

Onze reisroute:

 

Colombo- Galle

Na een prima nacht en een pittig Sri Lankees ontbijtje in een hotel dichtbij het vliegveld vertrokken we de volgende ochtend met de lokale bus naar Galle. Deze stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst. In Galle is nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e eeuw. Door de Nederlanders werd een groot fort om de stad gebouwd. Het is dan ook erg leuk om over het fort een rondje te lopen. Je vindt er bijvoorbeeld een ‘Nederduits Gereformeerde kerk’ en hier zie je een hoop Nederlandse teksten terug. Je voelt je er gewoon een beetje thuis!

Galle Sri lanka
Galle
Mirissa

De volgende dag vertrokken we per bus naar Mirissa, een heerlijke plek om te relaxen. Voor een uurtje met de bus van ongeveer 60 km moesten we met ons tweetjes maar liefst 0,60 eurocent betalen. We hebben drie nachten doorgebracht in Mirissa, we vonden dit één van de meest fijne plekken van Sri Lanka. Het is een gezellig plaatsje aan het strand met leuke eettentjes waar je ’s avonds heerlijk kunt genieten van een diner met kaarslicht en muziek. Mirissa is de meest geschikte plek om op zoek te gaan naar de grootste walvis ter wereld, de blauwe vinvis. Vanuit Mirissa vertrekken er dagelijks tientallen boten die een paar uur de zee op gaan om walvissen te spotten. Van november tot april is de beste tijd om de walvissen te zien. Wil je meer tips lezen voor dit fijne plekje aan zee? Lees dan dit artikel met de 10 leukste activiteiten in Mirissa van Thousandtravelmiles.

Mirissa Sri Lanka
Mirissa
Safari Yala national park

Na ons bezoek in Mirissa zijn wij met de lokale bus in ongeveer drie uur doorgereisd naar Tissamaharama, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Yala National Park. Al eerder in de bus stappen er lokale mensen in die je proberen over te halen om bij hen een tour te regelen, let er op dat je hier niet intrapt! Wij kozen voor een dagtour, werden vijf uur in de ochtend opgehaald en gingen met een jeep het Yala National Park in. Het bleek dat de andere twee stelletjes in de jeep een heel ander bedrag hadden betaald, dus let goed op dat je niet teveel betaald. Het is een mooi park met veel dieren en het is het zeker waard om zo’n beetje elf uur lang in een jeep te hobbelen. Het is wel een druk bezochte plek, dus verwacht niet dat je de enige jeep zult zijn die hier ronddwaalt en echt authentiek is het niet. We bezochten bewust dit park, omdat je hier de meeste kans hebt om een luipaard te spotten. Helaas hebben we die niet gezien, maar wel veel andere wilde dieren, onder andere veel olifanten van dichtbij, krokodillen, herten, apen, (roof)vogels en zwijnen. Wil je meer rust ervaren tijdens een safari, dan kun je je meer verdiepen in de andere parken van Sri Lanka.

safari Sri Lanka
Yala National Park
Ella

De volgende dag vroeg opgestaan om de lokale bus te nemen die ons in twee uur naar onze volgende bestemming bracht, Ella. Ella is een fijn, gemoedelijk en gezellig plaatsje middenin de bergen. We sliepen in een guesthouse en de familie was ontzettend vriendelijk. De volgende ochtend, na een heerlijk Sri Lankees ontbijtje zijn we de Ella Rock gaan beklimmen. Zonder gids is de klim prima te doen. Het uitzicht was prachtig mooi!

Misschien ken je de welbekende foto’s van andere reizigers van de bekende brug in Sri Lanka. Deze viaductbrug, The Nine Arches Brigde, is te vinden net buiten het centrum van Ella. Hij staat tussen de theeplantages en ieder uur komt er een trein voorbij.

Tip: het kan hier erg druk zijn met andere toeristen, wil je de brug liever bezoeken als het rustiger is? Kies dan voor een vroeger tijdstip in de ochtend, bijvoorbeeld net na zonsopkomst. 

Adam’s Peak beklimmen

Van Ella naar Hatton is een prachtige treinreis! Er waren geen stoelen meer vrij, dus gingen we op onze backpacks in de deuropening zitten en zo hadden we het beste uitzicht. Bij het maken van deze treinreis heb je prachtige vergezichten over groene theevelden en bergen. Vier uur later stapten we uit in Hatton en reden we nog een uurtje met de bus naar Dalhousie. Vanuit hier hebben we ons voorbereid voor een nachtelijke klim van Adam’s Peak. Adam’s Peak is 2243 meter hoog en wordt gezien als de heiligste berg van de gelovigen. Vanaf volle maan in december tot aan volle maan in mei is het pelgrim seizoen en lopen er dagelijks honderden pelgrims de berg op. De berg heeft maar liefst 6442 traptreden en vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht met een prachtige zonsopgang. Wij vonden dit heel erg gaaf om te doen! Reken wel op een paar dagen spierpijn…

Adamps Peak
Uitzicht vanaf Adams Peak
Kandy

Vanaf Hatton hebben we de trein verder gepakt naar Kandy. De totale treinreis die we in Sri Lanka hebben afgelegd, van Ella naar Kandy, duurde totaal zeven uur. Deze treinreis wordt ook wel beschreven als één van de mooiste treinreizen van de wereld en daar stemmen wij zeker mee in!

Train Sri Lanka

De stad Kandy is een grote stad, die centraal gelegen is en voornamelijk bekend vanwege de Dalada Maligwa, de Tempel van de Tand, waar een hoektand van Boeddha bewaard zou worden. Voor Boeddhisten is dit daardoor een belangrijke spirituele plek van het land. De tand zelf kun je niet zien, maar de tempel zelf is erg mooi en je ziet veel monniken die bezig zijn met rituelen. Een tip voor een bezoek aan de tempel: het kan erg druk zijn, dus bezoek hem bij voorkeur vroeger in de ochtend en draag gepaste kleding. Je dient je schoenen buiten uit te doen en je knieën en schouders bedekt. Rond juli/augustus (verschilt per jaar) vindt het tien dagen festival plaats, Kandy Esala Perahera. Het feest is als eerbetoon aan de heilige tand en er zijn dan vele parades met muziek, versierde olifanten en vuurspuwers door de stad

De treinreis van Ella naar Kandy wordt ook wel beschreven als één van de mooiste treinreizen van de wereld en daar stemmen wij zeker mee in!

Reismeis.nl
Kandy
Sigirya Rock

De volgende dag vertrokken we naar Dambulla. Vanuit Dambulla bezochten we met een tuktuk de leeuwenrots Sigirya. De rots is gelegen in de culturele driehoek van Sri Lanka, waar Anuradhapura, Polonnaruwa en Dambulla ook onderdeel van uit maken. De rots van Sigirya is indrukwekkend. Op de rost staan ruïnes van een oud paleis, met een pittige klim naar boven kun je de overblijfselen van dit paleis bekijken. Het is wel altijd druk en midden op de dag is het vaak heet, dus bezoek hem bij voorkeur vroeg in de ochtend om de hitte te mijden. De toegangsprijs is erg hoog, toen wij er waren was dit $30. Wij kozen ervoor om niet deze rots te beklimmen, maar de rots ernaast, de Pidurangala. Zo hadden we vanaf de top een prachtig uitzicht over de beroemde rots van Sigirya! Onderweg kwamen we een ontzettend grote liggende boeddha tegen van maar liefst 12 meter lang. We betaalden omgerekend iets meer dan €3 voor het beklimmen van deze rots. Een bezoek aan deze rots is een echte aanrader als je de vele toeristen bij de Leeuwenrots wil vermijden of de entreeprijs te duur vindt.

Sigirya Sri Lanka
uitzicht op de leeuwenrots Sigirya

Na een bezoek aan de Pidurangala rots, bezochten we de grotten van Dambulla, die gelegen zijn op zo’n 12 km van Sigirya. De grotten in Dambulla staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, liggen in een 160 meter hoge rots en zijn te bereiken met een aantal flinke trappen naar boven. Even bikkelen als je het mij vraagt, vooral met de spierpijn van al het klimmen afgelopen dagen. Er zijn vijf grotten te bezichtigen, die allen van binnen prachtig beschilderd zijn en vol staan met beelden van o.a. boeddha’s. Zelfs de plafonds zijn beschilderd. Na een bezoek aan deze prachtige grotten reisden we verder met de lokale bus naar onze volgende bestemming, plotseling begint de bus te toeteren, loopt er gewoon een olifant op de weg. 

Grotten Dambulla
Polonnaruwa

Eerder op onze reis, in de trein naar Kandy, spraken we een stelletje die een bezoek brachten aan de oude stad Polonnaruwa. Zij hadden het over deze oude stad met ruïnes, die je lekker op zijn Nederlands met de fiets kunt verkennen. Dat leek ons ook wel wat. Dus vandaar dat we richting Polonnurawa reisden om een bezoek te brengen aan deze oude stad. Tot het jaar 1284 was het de belangrijkste stad in Sri Lanka. Je vindt er vele ruïnes, onder andere het oude koninklijk paleis en vele tempels. Ik vond het ontzettend leuk dat we deze stad rond fietsten, helaas hadden we wel een beetje pech met het weer… maar tja, ook dat was echt op zijn Hollands!

Ruines Sri Lanka
Polonnaruwa
Anuradhapura

De laatste stad die we uit de culturele driehoek bezochten was Anuradhapura. Deze stad is een van de oude koningssteden van Sri Lanka en staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook deze stad kent vele ruïnes en daarnaast vindt je er vele stoepa’s en tempels. Stoepa’s zijn boeddhistische bouwwerken. De ronde vorm van de stoepa staat symbool voor Boeddha, die in een mediterende pose zit op een troon. We spraken een tuktuk chauffeur aan en hij heeft ons voor een aannemelijk bedrag de hele stad rondgereden. Zo hebben we bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan de Sri Maha Bodhi, het verhaal gaat dat Boeddha onder deze boom verlichting heeft bereikt. Het is bovendien de oudste boom ter wereld. We bezochten daarnaast een college voor monniken, bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking zich tot het geloof richt. We vonden het bezoeken van de vele stoepa’s ook enorm interessant. Het zijn prachtige, oude bouwwerken en je ziet vele boeddhisten hun rituelen uitvoeren.

Anuradhapura
Anuradhapura
Negombo

Als allerlaatste stad bezochten wij Negombo, een stad die aan de westkust is gelegen en die bekend is om de visvangst en daarbij behorende vismarkten. Wij vonden zelf deze stad weinig charme hebben, maar het is dichtbij Colombo gelegen, dus ideaal voor een start of einde van je reis door Sri Lanka.

Vervoer in Sri Lanka

Tijdens onze rondreis hebben wij enkel met de lokale bussen en treinen gereisd. Dit was veilig, goedkoop en overal staat de bestemmingen duidelijk aangegeven. Daarnaast zijn veel mensen bereid om je de goede weg te wijzen.
Sri Lanka is een land waar soms ook mensen reizen met een privé chauffeur. Op deze manier reis je sneller van A naar B, maar reken uiteraard wel op hogere kosten voor je rondreis.

Malediven

Wij sloten onze reis af met een week ontspanning op een lokaal eiland op de Malediven, wat een ideale combinatie is met een rondreis in Sri Lanka! Doordat wij kozen voor een lokaal eiland (Mafuushi) hoef je niet te denken aan belachelijk hoge prijzen. We vlogen van Sri Lanka naar de Malediven met Sri Lankan Airlines en na ons bezoek op de Malediven vlogen we direct terug naar Düsseldorf. We vlogen heen en terug op Düsseldorf omdat dit ons per persoon zo’n €300 scheelde op het vliegticket. Op de Malediven hebben we genoten van ontspanning, maar ook drie prachtige duiken gemaakt. Lees hier meer over de Malediven.

Wil je meer reisinspiratie? Volg mij dan op Instagram op Reismeis.nl

Malediven

12 Comments

Geef een reactie