Adam’s Peak in Sri Lanka beklimmen

Een prachtige treinreis vanaf Ella brengt je naar Hatton, waar je in een uurtje met de bus Dalhousie kan bereiken. Vanuit hier start je de beklimming van Adam’s Peak! Adam’s Peak wordt gezien als de heiligste berg in Sri Lanka van de gelovigen. Vanaf volle maan in december tot aan volle maan in mei is het seizoen van de pelgrims en lopen er dagelijks honderden pelgrims de berg op. De berg heeft maar liefst 6442 traptreden en vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht en aanschouw je vanaf deze magische plek de zonsopgang! Een bijzondere ervaring die je zeker niet mag missen!

De beklimming

Voor zowel het boeddhisme, het christendom, het hindoeïsme en de islam is deze berg heilig. De tocht duurt enkele uren. We zijn om 1:30 in de nacht opgestaan en om 2:00 uur zijn we gestart met het beklimmen van deze bijzondere berg. Je wandelt over een versierd verlicht pad, waar je onderweg voldoende eten en drinken kunt kopen. Er zijn vele tentjes waar je even kunt uitrusten en iets kunt snacken. Het begin was makkelijk, niet te steil en af en toe een traptrede. Op ongeveer de helft van de klim tref je vele traptreden, hier wordt de berg een heel stuk steiler. De berg is in totaal 2243 meter hoog en je loopt 6442 traptreden!

Tijdens de tocht zie je diverse leeftijden om je heen, van baby’s die worden meegedragen tot aan oude mensen die op blote voeten nog vlot deze berg bewandelen. Sommige maken ook graag een praatje met je. Wij ontmoette en oud vrouwtje, die met 92 jaar op haar blote voeten de berg heeft gelopen! (voor de 89e keer). De lokale mensen dragen warme winter mutsen en winterkleding, maar aan een dikker jasje of vest hebben wij als Nederlanders voldoende. We zijn immers meer gewend.

Voor de beklimming raad ik je goede wandelschoenen aan. Zorg dat je deze al eerder ingelopen hebt, want het is een aardige klim. Daarnaast droeg ik een outdoor jasje wat ervoor zorgde dat ik het niet koud kreeg. Voor de aanschaf kun je eens een kijkje nemen op de website van Sportshowroom waar meerdere sportartikelen te vinden zijn.

Bovenop de top van de berg wordt het pad steeds smaller en drukker. Voor het betreden van de top moet je je schoenen uitdoen. Je kunt hier een bijna twee meter grote voetafdruk aanschouwen. Door de moslims en de christenen wordt deze gezien als de voetafdruk van Adam, Boeddhisten zien hem als de voetafdruk van Boeddha en de Hindoes zien hem als de voet van de godin Shiva. Op deze magische plek aanschouw je uiteindelijk de opgaande zon, een prachtig adembenemend uitzicht!

Op deze magische plek aanschouw je uiteindelijk de opgaande zon, een prachtig adembenemend uitzicht!

Reismeis.nl

Uiteindelijk viel voor mij de afdaling nog het meeste tegen, tenminste, de volgende ochtend voelde ik mijn kuiten wel en werd ik een zelfs een oud omaatje genoemd.. maar, het was het alles meer dan waard!  Wil je meer lezen over rondreizen in Sri Lanka, lees dan dit artikel voor met tips over een rondreis door Sri Lanka!

Zie jij je deze berg ook beklimmen, of heb je hem beklommen? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Geef een reactie